Unieke afbeelding van godin Roma op goudglas ontdekt

Tijdens bouwwerkzaamheden voor de derde metrolijn van Rome is een zeldzame en buitengewoon verfijnde afbeelding van de godin Roma op goudglas ontdekt.

Voorlopige studies suggereren dat het glas afkomstig is uit het begin van de vierde eeuw. Dat maakte burgemeester Roberto Gualtieri bekend.

Het gevonden artefact was oorspronkelijk de basis van een drinkglas. De godin, de personificatie van de stad Rome, draagt een helm en een speer. Volgens stadsarcheologe Simona Morretta is het de eerste keer ooit dat er een afbeelding van Dea Roma in goudglas is gevonden.

dea_roma

Bij goudglas wordt tussen twee glaslagen een decoratieve afbeelding of ontwerp in bladgoud versmolten. De meeste teruggevonden Romeinse voorbeelden van deze techniek zijn de afgebroken bodems van drinkglazen.

De ontdekking gebeurde in de buurt van het toekomstige metrostation Porta Metronia, de nieuwe en definitieve naam van de halte Amba Aradam/Ipponio.

In deze omgeving gebeurden eerder nog andere opzienbarende vondsten, waaronder een houten huis uit de oudheid en de restanten van een grote soldatenkazerne.

forocolosseometro

De ontdekkingen zijn zelfs zo belangrijk dat Porta Metronia een museumstation zal worden. Het nu ontdekte goudglas van de godin Roma zou echter niets met de eerdere vondsten te maken hebben.

De opening van de nieuwe metrohalte en het bijhorende museum staat gepland voor eind 2024, net als de verderop gelegen nieuwe halte Colosseo.

De bouw van het Metro C-station op Piazza Venezia zou in de eerste helft van dit jaar moeten beginnen. De voltooiing daarvan wordt ten vroegste in 2030 verwacht. Ook op deze plek wordt een museum geïntegreerd.

dearomagoudglas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.