Grote uitbreiding op komst voor het Museo Nazionale Romano

Het Museo Nazionale Romano, vandaag gevestigd op vijf verschillende locaties in Rome, gaat fors uitbreiden. De ingreep zal ongeveer 100 miljoen euro kosten en moet van het museum één van de belangrijkste van de stad maken.

Het Museo Nazionale Romano groepeert vandaag de Crypta Balbi, Palazza Altemps, de Thermen van Diocletianus, Palazzo Massimo en het vorig jaar geopende Museo dell’Arte Salvata. Op alle locaties zijn grote investeringen en ingrijpende werkzaamheden op komst.

In de komende vier jaren worden niet alleen de huidige gebouwen gerestaureerd en vernieuwd, ze zullen ook uitbreiden zodat extra tentoonstellingsruimtes kunnen worden geopend. De Crypta Balbi zal de grootste transformatie ondergaan.

Crypta_Balbi (3)

De geplande werkzaamheden zullen niet enkel zorgen voor een uitbreiding, maar ook voor een complete reorganisatie van de huidige bezoekersroutes en de collecties die het publiek vandaag te zien krijgt.

In de magazijnen van Museo Nazionale Romano bevinden zich immers talrijke kunstschatten en archeologische vondsten die nog nooit werden getoond. Veel van die artefacten moeten een plaats krijgen in de vernieuwde museumsites.

De bedoeling is om de geschiedenis van Rome, vanaf het ontstaan van de stad tot vandaag, nog beter te kunnen vertellen, met nog meer tentoongestelde voorwerpen.

Ook gebeurden de jongste jaren een aantal opzienbarende archeologische vondsten, waarvan sommigen aanleiding gaven tot een nieuwe of gewijzigde visie op bepaalde gebeurtenissen in de geschiedenis.

De resultaten van die recente onderzoeken zijn vandaag nog niet terug te vinden in het Museo Nazionale Romano, maar dat moet na de vernieuwing dus wel het geval zijn.

Terme_Diocleziano2

Het Ministerie van Cultuur (MIC) trekt 71 miljoen euro uit voor de transformatie van het Museo Nazionale Romano. Dat bedrag wordt toegevoegd aan al eerder toegekende financieringen, zodat in totaal ongeveer 100 miljoen euro beschikbaar is.

De restauratie en herinrichting omvat dus de Thermen van Diocletianus, Palazzo Massimo, Palazzo Altemps en de Crypta Balbi. Het hele vernieuwingsproject zal volgens de planning in totaal vier jaar duren.

Door de werkzaamheden en de reorganisatie van de collecties, zullen de vier museumsites onvermijdelijk gedurende bepaalde periodes minstens gedeeltelijk moeten sluiten. Al zal dat nooit voor alle sites tegelijk het geval zijn.

Als een museum toch een tijdje dicht moet, zal het publiek kunnen kennismaken met tijdelijke thematische tentoonstellingen waar weinig bekende of nooit eerder vertoonde artefacten te zien zijn, afkomstig uit de depots of vondsten die recent werden gerestaureerd. Als het ware een voorsmaakje van wat later in het museum zelf zal te zien zijn.

PalazzoMassimoLaTerme

Het Museo Nazionale Romano is een staatsmuseum en valt vandaag onder het Ministerie van Cultuur. Sinds 2016 heeft het museum een bijzondere autonomie.

Het is ingehuldigd in 1889 en was toen enkel nog gehuisvest in de Thermen van Diocletianus en in het aangrenzende klooster van de basiliek Santa Maria degli Angeli e dei Martiri, die gebouwd is op de structuren van hetzelfde oude thermencomplex.

In de jaren ’90 van de vorige eeuw werd het museum grondig gereorganiseerd en heringericht, wat leidde tot een grote herschikking en herverdeling van de artefacten en kunstwerken naar drie extra tentoonstellingslocaties.

Crypta_Balbi

Naast de Thermen van Diocletianus (met vooral epigrafische, protohistorische en grote openbare en grafmonumenten), vond het museum extra ruimte in de Crypta Balbi (met aandacht voor de middeleeuwse Romeinse geschiedenis en stedelijke archeologie, geïllustreerd door de site zelf), in Palazzo Massimo alle Terme (met oude kunst en de numismatische collectie) en Palazzo Altemps (met archeologische verzamelingen uit de Renaissance).

De drie gebouwen waren in 1981 door de Staat gekocht. Door de enorme collectie van het Museo Nazionale Romano thematisch te verdelen over de verschillende sites, kregen die gebouwen meteen een nuttige bestemming.

Het Museo Nazionale Romano wordt weleens beschouwd als één van de belangrijkste ter wereld, omdat het enkele absolute meesterwerken van oude beeldhouwkunst bewaart die inzake schoonheid nergens worden geëvenaard.

De komende dagen overlopen we bondig de toch wel aanzienlijke veranderingen die er op komst zijn in de vier locaties, te beginnen met de Crypta Balbi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.