Thermen van Diocletianus krijgen veel meer museumruimte

Een paar dagen geleden las je het nieuws dat het Museo Nazionale Romano fors gaat uitbreiden. Op de verschillende locaties, zijnde de Crypta Balbi, Palazzo Altemps, de Thermen van Diocletianus en Palazzo Massimo alle Terme, zijn grote werkzaamheden op komst.

Gisteren kwam je te weten wat er zoal zal veranderen in de Crypta Balbi. Vandaag komen de Thermen van Diocletianus aan bod. In de komende maanden zal je er als bezoeker rekening moeten mee houden dat bepaalde museumsites omwille van de werken, al dan niet gedeeltelijk, tijdelijk gesloten zullen zijn.

In de Thermen van Diocletianus zullen in de eerste plaats een aantal technische ingrepen gebeuren, zoals het vernieuwen van bepaalde leidingen, maar in het hele complex worden ook stabiliteits- en anti-seismische controles uitgevoerd.

thermen_diocletianus (1)

Die zijn nodig voor de nakende openstelling voor het publiek van de grote zalen rond de basilica Santa Maria degli Angeli.

De majestueuze kamers, waar in 1911 een zeer grote archeologische tentoonstelling werd georganiseerd ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de eenwording van Italië, zullen opnieuw worden opengesteld en de beschikbare tentoonstellingsruimte van het museum fors uitbreiden.

Daardoor zal het Museo Nazionale Romano hier in de toekomst een zeer belangrijk deel van de collectie die noodgedwongen vele decennia verborgen bleef voor het publiek, toegankelijk kunnen maken voor bezoekers.

thermen_diocletianus (2)

Daar blijft het niet bij. In de Termi di Diocleziano zullen de bovenste verdiepingen van de vier vleugels van het grote klooster worden geïntegreerd in de museumroute. Deze ruimtes zal het Museo Nazionale Romana gebruiken om de geschiedenis van Latium Vetus (het oude Lazio) te vertellen, vanaf het prille begin, tot de tijd van keizer Diocletianus.

Op de eerste verdieping van het klooster worden de artefacten tentoongesteld die de oudste geschiedenis van de stad vertellen, van de oorsprong tot het einde van de republiek, grofweg van de tiende tot de eerste eeuw voor Christus.

In een andere vleugel worden de belangrijkste centra van het archaïschce Lazio gepresenteerd, waaronder Crustumerium, Fidene, Gabi en Lanuvio, met het beroemde graf van de krijger, terwijl de vierde vleugel het verhaal vertelt van de transformatie van Rome en de centra van het oude Lazio van het midden van de republikeinse tijd (vierde eeuw voor Christus) tot de tweede en eerste eeuw voor Christus, met heiligdommen en votiefoffers uit de Tiber en uit naburige steden zoals Ariccia.

thermen_diocletianus (4)

In de galerijen op de eerste verdieping van het kleine klooster, zal het keizerlijke Rome worden gepresenteerd, van Augustus tot Diocletianus, uitgaande van de meest recente onderzoeksresultaten, conclusies en vondsten.

Een afzonderlijk gedeelte wordt gereserveerd voor de zogenaamde ‘Città dei morti’, met grafinscripties, sarcofagen, reliëfs, urnen, portretten en grafvoorwerpen uit de periode tussen de eerste eeuw voor Christus en de derde eeuw na Christus.

Nog een andere sectie zal gewijd zijn aan de geschiedenis van de Thermen van Diocletianus zelf en de transformatie ervan tot een klooster.

thermen_diocletianus

Een laatste sectie zal een korte maar spectaculaire introductie bieden, een soort algemeen bondig overzicht, van de geschiedenis van Rome.

Die zaal wordt speciaal bestemd voor toeristen met weinig tijd, of wie na aankomst op het station Termini, slechts een beperkte tijd kan besteden aan een bezoek, maar toch een mooie indruk wil krijgen van de site en van de Romeinse geschiedenis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.