Karaktermoord op een Romeinse staatsman: de ‘schurk’ Catilina

Dr. Martijn Icks (Universiteit van Amsterdam) geeft op 15 maart in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren een lezing over de beruchte figuur Catilina, samenzweerder, rebel en bendeleider.

63 voor Christus. Senator Lucius Sergius Catilina en zijn aanhangers proberen de macht in de Romeinse Republiek te grijpen. Hun samenzwering mislukt.

We kennen het verhaal van Catilina vooral dankzij de beroemde redevoeringen van tijdgenoot Cicero. En de historische monografie van geschiedschrijver Sallustius. Beiden schetsen een zeer negatief beeld van de couppleger en rebel Catilina.

Wat waren de retorische trucs en roddels die beiden inzetten om Catilina te besmeuren? Wat was Catilina dan echt van plan? Wat wilde hij met de staatsgreep bereiken? Hoe oordeelde en oordeelt de geschiedenis over deze ‘schurk’? Welke politieke lessen kunnen wij als 21ste-eeuwers uit dit gebeuren trekken?

Catilina

Martijn Icks doceert Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. De klemtoon bij zijn onderzoek ligt op het Romeinse Rijk, maar ook op recentere periodes. Zijn aandacht gaat vooral uit naar representatie en perceptie van de keizerlijke macht, Romeinse kunst en numismatiek en onder andere gender. Hij is auteur van onder ander het boek ‘The Crimes of Elagabalus: The Life and Legacy of Rome’s Decadent Boy Emperor’ (2011).

De lezing vindt plaats op 15 maart om 19.30 uur. Locatie: het auditorium van het Gallo-Romeins Museum of online. Deelnameprijs: 3 euro.

Volg je de lezing liever online? Vooraf inschrijven is verplicht. Registreer je via de website van het museum. Na betaling ontvang je per mail een link om deel te nemen.

De lezingencyclus ‘Spraakwater’ is een vaste waarde in het jaarprogramma van het Gallo-Romeins Museum. De sprekers behoren tot de top in hun vakgebied. Het is al het 19de jaar dat het museum deze lezingenreeks organiseert.

Ook dit jaar komen er heel wat boeiende thema’s uit de internationale archeologie en klassieke geschiedenis aan bod. Een lezing gemist? Opnames van de voorbije lezingen zijn terug te vinden op de website van het museum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.