Herwaardering Area Sacra op Largo di Torre Argentina voltooid

Begin 2019 werd bekendgemaakt dat de vier tempelruïnes uit de Republikeinse tijd die lager dan het straatniveau te zien zijn op een opengelegd gedeelte van de Largo di Torre Argentina in hartje Rome, de zogenaamde Area Sacra, zouden worden geherwaardeerd.

Dat zou gebeuren door deze belangrijke archeologische site publiek toegankelijk te maken zodat je er niet langer vanop afstand hoeft naar te kijken. Sindsdien is er heel wat gebeurd.

argentina_area_sacra (4)

De eerste fase van de werken werd in maart 2021 afgerond. De tweede fase is nu ook voltooid, waardoor de site overmorgen officieel kan openen. De datum van 15 maart is uiteraard niet toevallig gekozen.

De Iden van maart staan immers geboekstaafd als de sterfdag van Julius Caesar. De moord op de dictator moet zich in deze onmiddellijke omgeving hebben afgespeeld.

Burgemeester Roberto Gualtieri spreekt vol lof over Bulgari, een bedrijf dat gespecialiseerd is in luxegoederen zoals juwelen, horloges en andere accessoires.

Dat mag ook wel, want de onderneming financiert het Area Sacra-project voor een aanzienlijk deel. Voor het Romeinse stadsbestuur, dat permanent met geldtekort kampt, is dat bijzonder goed nieuws.

argentina_area_sacra (3)

De creatie van de publieke toegankelijkheid spitste zich vooral toe op de bouw en plaatsing van loopbruggen in de Area Sacra zodat belangstellenden de site vanuit de hoogte kunnen bezoeken.

Er komt ook een klein museum waarin de artefacten die op deze site werden ontdekt zullen getoond worden en waar ook een 3D-filmpje zal te zien zijn waarin wordt gereconstrueerd hoe de tempels en de omgeving er in de oudheid uitzagen.

argentina_area_sacra (2)

Onder de artefacten die de nieuwe expositieruimte zullen verrijken bevinden zich de drie originele hoofden van kolossale beelden van goden die ooit vereerd werden in de tempels.

De beelden werden bewerkt met speciale 3D-scanningstechnieken om de artefacten op een perfecte manier te kunnen integreren in de tentoonstellingsruimte.

argentina_area_sacra (1)

Onderzoekers maakten van de gelegenheid gebruik om met de scanningtechniek, waardoor het kleinste detail zichtbaar kon worden gemaakt, een zeer nauwkeurige studie te maken van de beelden en de artistieke technieken die de beeldhouwers in de oudheid gebruikten.

argentina_area_sacra (5)

De oude ondersteuningsstructuur die nog dateerde uit de jaren ’20 van de vorige eeuw werd tijdens de eerste fase al volledig vervangen. Met ongeveer 250 grote stenen tegelblokken werd voor de tempels C en D ook een stukje van de keizerlijke bestrating hersteld.

largo_argentina1

Het archeologische gebied in het hartje van Rome ontstond in 1929, toen Benito Mussolini grote infrastructurele werken liet uitvoeren. De middeleeuwse gebouwen op het plein werden afgebroken om plaats te maken voor het (ook toen al) steeds toenemende verkeer.

argentina_area_sacra (6)

Naast heel wat fraaie vondsten, bracht het archeologisch onderzoek toen ook een heilig plein uit de tijd van de Romeinse Republiek tevoorschijn, waarbij de ruïnes van vier tempels en een klein gedeelte van het aansluitende theater van Pompeius werden blootgelegd.

Foto’s: Sovrintendenza Capitolina ai Beni Culturali

argentina_area_sacra (7)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.