Rome experimenteert met intelligente vuilnisbakken

Rome heeft een rommelige recente geschiedenis als het om openbare vuilnisbakken gaat, maar nu verschijnen alweer nieuwe exemplaren in het straatbeeld.

De stad introduceert zogenaamde intelligente afvalbakken, al gaat het nog maar om een testproject met enkele prototypes.

De intelligente vuilnisbakken waarschuwen de reinigingsdienst AMA via een app wanneer ze moeten worden leeggemaakt.

vuilnisbak (2)

Met een speciaal perssysteem kan het afval worden samengedrukt, waardoor de totale massa tot vijf keer kleiner wordt. De elektriciteit om het systeem aan te drijven wordt geleverd door een zonnepaneel.

Het eerste toestel, goed voor een inhoud van 120 liter, werd geplaatst in de Via della Muratte, niet ver van de Trevifontein. Een tweede exemplaar kan een dubbele hoeveelheid afval aan en staat opgesteld aan toegang tot het metrostation Colosseo.

vuilnisbak (4)

Het testproject zal vier maanden duren. Rome berekende dat elk van de nieuwe toestellen een capaciteit heeft die gelijk is aan die van vijf tot zeven traditionele afvalbakken.

De nieuwe vuilnistoestellen zijn gemaakt van gegalvaniseerd staal en uitgerust met een anti-inbraaksysteem en bestand tegen vandalisme.

De slimme vuilnismak beschikt over een pedaal waarmee gebruikers het toestel comfortabel en hygiënisch kunnen bedienen. Het openen en sluiten gaat gepaard met geluidssignalen.

vuilnisbak (3)

Sensoren in de vuilnisbak detecteren de ingebrachte hoeveelheden afval, comprimeren die wanneer nodig en sturen ook een waarschuwingsbericht uit zodra 80 procent van de capaciteit bereikt is.

De slimme afvalbakken kunnen desnoods ook op afstand worden geblokkeerd, bijvoorbeeld om veiligheidsredenen als er demonstraties zijn.

Het experiment maakt deel uit van een groter project om het aantal vuilnisbakken voor klein afval in de stad op te drijven.

Nu staan er ongeveer 7.600, dat moeten er in de nabije toekomst 10.000 worden. Daarbij zouden ook de oudste afvalbakken voorgoed worden vervangen.

vuilnisbak (5)

Eerder plaatste de reinigingsdienst AMA ook al grotere en beter transporteerbare containers in enkele buitenwijken.

Daar blijft het afvalprobleem groot omdat de capaciteit van de vuilnisbakken onvoldoende is en omdat ze niet vaak genoeg worden leeggemaakt.

De combinatie van beide problemen zorgt frequent voor uitpuilende en overvolle afvalcontainers. Die zorgen niet alleen voor hinder, maar trekken ook ongedierte en zelfs everzwijnen aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.