De zestiende Week van de Klassieken in Nederland heeft plaats van 23 maart tot en met 2 april 2023. Zoals steeds krijgen liefhebbers van de klassieke oudheid ook nu weer een waaier aan gratis activiteiten aangeboden.
Het thema dit jaar is Revolutie en de oudheid. De revoluties variëren van drastische omwentelingen in de oudheid zelf (van politieke, sociale, economische, culturele of intellectuele aard) tot revoluties in ons eigen denken over de oudheid.
Baanbrekende wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van dendrochronologie, C14-datering en DNA-onderzoek spelen hierin een grote rol.
Een aanzienlijk deel van het ruime aanbod van lezingen, studiemiddagen en workshops vinden plaats in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Ze zijn gratis te bezoeken, tenzij anders aangegeven. Het volledige programma vind je hier.
Ook het Allard Pierson (Amsterdam), Tresoar (Leeuwarden), Addisco Onderwijs (Hilversum) en het Nederlands Klassiek Verbond (NKV) organiseren diverse activiteiten.
Het aanbod op andere locaties in het land, is te vinden op www.weekvandeklassieken.nl. Een deel van het programma is ook online te volgen.
De Week van de Klassieken is een manifestatie met als doel de (klassieke) oudheid op toegankelijke wijze onder de aandacht te brengen van een breed publiek in Nederland en Vlaanderen. Dat gebeurt aan de hand van een jaarlijks te bepalen thema.
De eerste editie vond plaats in 2008. Het idee is oorspronkelijk afkomstig van Susan Bergman (in 2008 werkzaam bij Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep). Sinds 2017 is de Week van de Klassieken een tiendaags evenement in de periode maart/april.
Geef een reactie