Toeristen ondervraagd over de kwaliteit van openbare diensten in Rome

ACoS, het agentschap dat de kwaliteit van de openbare diensten van de stad Rome controleert, heeft autonoom een onderzoek uitgevoerd om te peilen in welke mate toeristen tevreden zijn over de aangeboden voorzieningen in de stad.

Het onderzoek liep parallel met een onderzoek naar de kwaliteit van het toerisme, in opdracht van de afdeling Grote Evenementen, Sport, Toerisme en Mode (Dipartimento Grandi Eventi, Sport, Turismo e Moda).

toerismekantoor

In totaal werden eind vorig jaar door de inspecteurs van ACoS in het centrum van Rome 687 willekeurige toeristen onderschept op straat. Zij kregen de vraag of ze even tijd hadden om mee te werken aan het onderzoek. 230 bezoekers uit in totaal veertig landen wilden dat wel doen.

53 procent van de deelnemers aan de enquête waren mannen en 47 procent vrouwen. De meesten van hen kwamen uit niet-Europese landen (71%) en bijna acht op de tien (78 procent) van de ondervraagden waren ouder dan 66 jaar.

Het Agenzia per il controllo e la qualità dei servizi pubblici locali di Roma Capitale polste bij de toeristen onder meer naar hun waardering van bus en tram, metro en taxi, de netheid en de reiniging van de straten, de openbare verlichting, ervaringen in stedelijke musea, parken en villa’s, openbare toiletten en openbare wifi.

Er werd aan de toeristen gevraagd van welke openbare diensten ze gebruik maakten tijdens hun verblijf en hoe ze elk daarvan zouden beoordelen.

In het eindrapport van ACoS worden voor elke dienst de cijfers van de toeristen vergeleken met de antwoorden van Romeinse burgers die door het AcoS al eerder werden verzameld als onderdeel van het jaarlijkse onderzoek naar de kwaliteit van het leven en de lokale openbare diensten in Rome.

toeristen_trevi

Het ontbreken van een gratis en gemakkelijk toegankelijke openbare toegang tot het internet en het ontbreken van voldoende openbare toiletten waren de meest gehoorde klachten en opmerkingen bij toeristen.

Het bizarre is dat de stad met DigitRoma Wifi wel beschikt over openbare internettoegang, maar de dienst wordt weinig gebruikt, kampt regelmatig met slechte verbindingen en is bij vele bezoekers amper bekend.

Vrijwel alle ondervraagden hadden negatieve commentaar op de aanpak van de reinigingsdiensten en de algemene netheid in de stad. Daarmee lopen hun meningen gelijk met die van de Romeinen zelf.

Ook de openbare verlichting van straten en monumenten worden door de toeristen gunstig beoordeeld.

Wel goed scoorden de bezoeken aan de vele historische villa’s die Rome telt. Zes op de tien toeristen vinden die fantastisch.

Wie een stadsmuseum bezocht, oordeelt daar doorgaans positief over, maar de stedelijke musea moeten het inzake bekendheid wel afleggen tegen de staatsmusea en de Vaticaanse Musea.

toeristen4

Ook het openbaar vervoer scoort relatief goed bij 73 procent van de toeristen. Door de pendelende inwoners worden bus, trein en metro vaak verguisd.

Taxi’s kunnen bij nog geen drie op de tien toeristen op bijval rekenen. Het valt ook op dat toeristen relatief weinig gebruik maken van zowel de metro als taxi’s.

Dat valt wellicht te verklaren door het feit dat toeristen in Rome graag lange wandelingen maken. De stad leent er zich uitstekend toe om ze te voet te verkennen.

Het volledige rapport (Italiaans) vind je hier

acos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.