Voormalige pauselijke residentie Castel Gandolfo krijgt nieuwe bestemming

Paus Franciscus geeft een andere bestemming aan Castel Gandolfo, de residentie waar pausen eeuwenlang hun zomervakantie doorbrachten.

In tegenstelling tot zijn voorgangers brengt paus Franciscus zijn zomervakanties al sinds de start van zijn pontificaat niet langer door in de pauselijke zomerresidentie in Castel Gandolfo. Dat stimuleerde hem in 2016 om de pauselijke villa’s om te bouwen tot een museum.

Enkele jaren geleden besloot hij ook om het 55 hectare grote domein, waarvan de oppervlakte groter is dan Vaticaanstad, publiek toegankelijk te maken.

Het gouvernement van Vaticaanstad maakte recent bekend dat de paus nog een stap verder gaat.

Castel_Gandolfo3

Op de terreinen van de pauselijke zomerresidentie in Castel Gandolfo komt een centrum voor ecologisch onderwijs en landbouw. De transformatie van de tuinen en gebouwen aan het meer van Albano is al begonnen en wordt de komende maanden voltooid.

Het toekomstige centrum voor ecologisch onderwijs en landbouw krijgt de benaming Borgo Laudato Si’, naar de gelijknamige ecologische encycliek van paus Franciscus uit 2015. Pater Fabio Baggio is aangesteld als directeur van het nieuwe centrum.

Castel Gandolfo wordt met het project Borgo Laudato Si’ (Italiaans voor Wees geprezen) een plek waar een opleiding in ecologie wordt aangeboden.

De ontwikkeling en uitvoering van het project wordt toevertrouwd aan het Laudato Si’ Centrum voor Hoger Onderwijs, een orgaan voor wetenschappelijke, educatieve en sociale activiteiten dat werkt aan integrale vorming. Het project zal het gedachtegoed van paus Franciscus in de praktijk omzetten.

Borgo Laudato Si’ zal gebruik kunnen maken van het prachtige natuurlijke en historische erfgoed van de pauselijke villa’s. De activiteiten en initiatieven die de komende maanden zullen worden ontplooid en uitgevoerd, combineren onderwijs in integrale ecologie, circulaire en ecologische economie en ecologische duurzaamheid.

Franciscus wil met deze nieuwe opleidings- en bewustmakingsruimte een concrete bijdrage leveren aan de ontwikkeling van milieueducatie. Het nieuwe centrum zal geleidelijk ook enkele bevoegdheden overnemen van de Directie van de Pauselijke Villa’s van Castel Gandolfo, waaronder het Pauselijke Paleis en de Pauselijke Tuinen.

Castel_Gandolfo4

De pauselijke zomerresidentie Castel Gandolfo is gelegen in de gelijknamige stad, een kleine 30 km ten zuidoosten van Rome. Het paleis paleis is een exclave van Vaticaanstad.

De pauselijke residentie (die een Apostolisch Paleis, de Villa Barberini, de Villa Cybo en een kleine boerderij omvat) werd in de zeventiende eeuw in opdracht van paus Urbanus VIII ontworpen door de Italiaanse architect Carlo Maderno.

Sindsdien verbleven de meeste pausen tijdens de zomerperiode in Castel Gandolfo. Nadat de paus na de eenwording van Italië en de Inname van Rome in 1870 de ‘gevangene van het Vaticaan’ werd, kon hij zijn buitenverblijf niet meer bezoeken. Pas na het Verdrag van Lateranen dat de Heilige Stoel in 1929 sloot met Mussolini, werd dit weer mogelijk.

Castel_Gandolfo5
Uit archeologisch onderzoek is het vermoeden gerezen dat Castel Gandolfo werd gebouwd op de plek waar vroeger Alba Longa lag, een stad in het oude Latium die rivaliseerde met Rome. In de Barbarini-tuinen van Castel Gandolfo zijn nog steeds de resten van een villa van de Romeinse keizer Domitianus te zien.

Enkele pausen, onder wie Pius XII en Paulus VI, zijn overleden in Castel Gandolfo. De recent overleden paus Benedictus XVI legde er op 28 februari 2013 zijn ambt neer en verbleef er enkele maanden tot 2 mei dat jaar, waarna hij verhuisde naar het tuinklooster Mater Ecclesiae in Vaticaanstad.

De huidige paus Franciscus maakte nooit gebruik van het zomerpaleis. Wel droeg hij er in het eerste jaar van zijn pontificaat op Maria-Tenhemelopneming de mis op.

https://www.laudatosi.org/

Castel_Gandolfo7

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.