Roma sparita. De transformatie van Rome-centrum 1871-1943 in historische foto’s

Het Nederlands Klassiek Verbond (NKV) afdeling West-Vlaanderen organiseert een dubbele lezing met als thema ‘Roma sparita. De transformatie van Rome-centrum 1871-1943 in historische foto’s’. De spreker is Hugo De Keersmaecker, bestuurslid van S.P.Q.R.

De lezing vindt plaats op dinsdag 25 april in Brugge (Xaverianensite, Xaverianenstraat 3) en op donderdag 27 april in Kortrijk (RHIZO Lyceum OLV Vlaanderen, Beverlaai 75). De toegang is gratis voor leden van het NKV, niet-leden betalen 5 euro (3 euro voor wie jonger is dan 25).

De spreker overloopt de grote veranderingen die Rome in het recente verleden onderging en illustreert zijn lezing met ongeveer tweehonderd historische foto’s.

roma_sparita1

In 1871 werd Rome officieel de hoofdstad van het eengemaakte Italië. De aanpassing van de stad aan die nieuwe rol vergde zware urbanistische ingrepen.

In 1911 bood Rome een onderkomen aan het halfeeuwfeest van de jonge staat en in het interbellum wilde Mussolini de glorie van het antieke Rome weer tevoorschijn brengen.

Het zijn vooral die drie fasen die geleid hebben tot enorme veranderingen in het stadsweefsel van Rome-centrum. Oude wijken moesten plaatsmaken voor nieuwe lanen en gebouwen of voor de blootlegging van antieke resten.

roma_sparita2

Maar dankzij de fotografie, die opgang maakte vanaf het midden van de negentiende eeuw, zijn nog vele beelden van het verdwenen Rome bewaard gebleven. Méér dan met woorden zal deze lezing de transformatie van het centrum van Rome illustreren met een tweehonderdtal historische foto’s.

Natuurlijk komt de bekende kaalslag voor de aanleg van de Via dei Fori Imperiali aan bod, maar verder ook de werken op het Forum Romanum, Piazza Venezia, de Via del Teatro di Marcello, de Spina del Borgo, Piazza Navona, de Via del Rinascimento, de omgeving van het Termini-station en niet te vergeten: de indijking van de Tiber.

Hugo De Keersmaecker is licentiaat klassieke filologie. Een studiebeurs in Milaan bezorgde hem een blijvende affectie voor Italië en het Italiaans. Door zijn talloze reizen naar Rome is hij een zeer gewaardeerde gids van de eeuwige stad. Voor zijn inzet als gids kreeg hij in 2019 de Romulusprijs van S.P.Q.R., de vereniging van Romeliefhebbers.

BRUGGE
Dinsdag 25 april 2023 om 20 uur
Xaverianensite, Xaverianenstraat 3
Zijstraat Koningin Astridlaan
8200 Sint-Michiels – Brugge

KORTRIJK
Donderdag 27 april 2023 om 20 uur
RHIZO Lyceum OLV Vlaanderen
Beverlaai 75
8500 Kortrijk

www.nkvwestvlaanderen.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.