Italiaanse artsen dringen aan op totale lockdown in heel het land

De Federazione Nazionale degli Ordini dei Medici Chirurghi e degli Odontoiatri dei medici (FNOMCeO) roept de regering op om onmiddellijk een totale en nationale lockdown in te stellen om te vermijden dat het coronavirus terrein blijft winnen en de situatie volledig uit de hand loopt.

Als de huidige trend niet snel wijzigt, krijgen we binnen een dertigtal dagen te maken met een enorm aantal doden, zegt Filippo Anelli, de voorzitter van de FNOMCeO, de nationale federatie die alle beroepsverenigingen van dokters, chirurgen en tandartsen in het land groepeert.

Uit de actuele gegevensanalyses concludeert de FNOMCeO dat Italië zonder aarzelen de gebieden die nu nog geel en oranje kleuren, meteen in de rode modus moet plaatsen.

Sinds kort werkt Italië voor de verschillende regio’s met drie kleurencodes (geel, oranje en rood) waarbij de strengheid van de te nemen veiligheidsmaatregelen mee opschuift naargelang de kleurencode.

virusteller_09112020

Er komen zeer verontrustende berichten uit heel het land. Ofwel stoppen wij het virus of het virus zal ons stoppen. Een tussenweg is er niet. De rapporten zijn meer dan alarmerend en ons gezondheidssysteem kan niet lang meer standhouden. De ziekenhuizen en vooral de diensten intensieve zorgen staan onder zeer zware druk. Het zal nu niet lang meer duren vooraleer de oranje maar ook de gele regio’s in precies dezelfde omstandigheden zullen verkeren als de zwaarst getroffen gebieden.  Zoals de trend zich nu voortzet, zullen we er in Italië binnen een maand nog eens 10.000 doden bij hebben, verklaarde Anelli op de staatsomroep RAI.

Zowel aan de kust in Ostia als in de winkelstraten van Rome, was het vorig weekend opvallend druk. Veel te druk, waarschuwen specialisten die verwijzen naar beelden waarbij in de centraal gelegen Via del Corso talrijke mensen langs de etalages slenterden waarbij ze dikwijls de afstandsregels niet respecteerden. Iedereen droeg weliswaar een mondmasker, maar vele mensen stonden vaak in groep en veel te dicht bij elkaar.

Blijkbaar hebben sommigen nog altijd niet begrepen dat we ons in een oorlogssituatie bevinden. Dergelijk gedrag helpt het virus alleen maar om harder toe te slaan, reageerde Alessio D’Amato de regionale commissaris voor Gezondheid.

Nochtans laat het nooddecreet toe dat de politie desgewenst kan ingrijpen door straten of pleinen af te sluiten wanneer het op bepaalde plekken te druk dreigt te worden. Dat is dit weekend echter alleen maar gebeurd in het nachtleven, op locaties die bekend zijn als verzamelplekken voor de jeugd.

virus_afstand

Intussen kunnen de crematoria van Rome het toenemende aantal overledenen niet meer aan. Op Flaminio, de grootste begraafplaats van Rome, waar zes crematie-ovens in bedrijf zijn, heerst chaos en zijn er lange wachtrijen. Een lichaam dat vandaag wordt afgeleverd voor crematie mag rekenen op een wachttijd van tien tot vijftien dagen of langer. Ook de vorige week overleden theaterman Gigi Proietti kon nog niet gecremeerd worden.

Een crematie duurt minstens anderhalf uur. De begraafplaats kan er zestig tot zeventig per dag aan. In de mortuaria van Flaminio wachten op dit moment nog meer dan 950 lichamen op crematie. Het voorbije weekend moest een aantal doden tijdelijk worden overgebracht naar de begraafplaats Campo Verano omdat ook het mortuarium volzet was. In oktober telde Flaminio ruim 500 doden meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Op basis van 21 indicatoren is Italië onderverdeeld in drie risicogebieden met elk hun beperkingen op basis van de ernst van de epidemiologische situatie. Op dit moment ziet die verdeling er als volgt uit:

GEEL: Abruzzo, Basilicata, Campanië, Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lazio, Ligurië, Marche, Molise, Sardinië, Toscane, Umbrië, Veneto. de provincies Trento en Bolzano. Abruzzo, Umbrië, Basilicata, Ligurië en Toscane worden vermoedelijk woensdag door de overheid verplicht om over te schakelen naar de oranje status.

ORANJE: Puglia en Sicilië.

ROOD: Calabrië, Lombardije, Piemonte, Valle d’Aosta.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.