Bordeel uit de oudheid is nu toeristische attractie

Een luxueus bordeel uit de oudheid in Pompeii, dat ooit vele rijke klanten trok, is eind vorig jaar gerestaureerd opengesteld voor het publiek als een toeristische attractie. Het bordeel kreeg de naam ‘Lupanare’, afgeleid van het Latijnse woord voor prostituee ‘Lupa’. Het gebouw omvat twee verdiepingen met erotische beelden en fresco’s die weinig aan de verbeelding overlaten. Lupanare hoopt xc3xa9xc3xa9n van de grootste toeristische attracties uit de streek te worden. Het staat vast dat het bordeel slechts enkele jarenvxc3xb3xc3xb3r de uitbarsting van de Vesuvius in 79 n. Chr. werd gebouwd. Het pleister in xc3xa9xc3xa9n van de vertrekken, draagt namelijk de afdruk van een munt uit 72 n. Chr.

De fresco’s dienden vroeger als uithangbord voor de diensten die werden aangeboden. Ook de prijzen hingen buiten aan de deur. Er waren tien kamers, vijf op elke verdieping. De bovenverdieping, die een aparte ingang en een balkon had, was uitvoeriger beschilderd en was mogelijkerwijze bedoeld voor rijkere bezoekers. De seksuele verwenbeurten vonden plaats op een stenen bed. De meisjes schreven hun namen, hun specialiteiten en andere teksten op de muren in het bordeel. Anderzijds bezochten Romeinse vrouwen ook regelmatig een bordeel voor seks met mannelijke prostituees.

Het bordeel werd, zoals heel Pompeii, eveneens bedekt door de lavastroom tijdens de beruchte uitbarstig van de vulkaan Vesuvius. De as bewaarde de hele stad in goede staat tot de 18de eeuw. Toen ontdekte men bij opgravingen de winkels, huizen en skeletten van de eens zo bloeiende stad. Onderzoekers menen dat Pompeii redelijk veel bordelen had, maar meestal ging het slechts over een kamer boven een winkel of bar. In Pompeii werden al minstens 25 bordelen ontdekt, maar het xe2x80x98lupanarexe2x80x99 was het enige dat exclusief als bordeel in gebruik was. De andere bordelen bestonden doorgaans uit niet meer dan xc3xa9xc3xa9n kamer, meestal op de bovenverdieping van een kroeg. De prostituees waren slavinnen, meestal van Griekse of Oosterse afkomst. Hun inkomsten werden door de eigenaar of de pachter van het bordeel ingenomen. De Romeinse houding tegenover seks en obsceniteit was alleszins veel relaxter dan in latere beschavingen.

In de 18de en 19de eeuw werden de erotische voorwerpen die gevonden werden tijdens opgravingen onmiddellijk veilig opgeborgen. Ze mochten zeker niet tentoongesteld worden in een museum. Dit lot onderging de god Pan, die afgebeeld werd terwijl hij seks had met een geit, ook lange tijd. Bij de Romeinen waren dit echter symbolen van geluk en vruchtbaarheid. De beroemde muurschilderingen, die ieder een verschillend standje uitbeelden, waren waarschijnlijk bedoeld om de klanten de verschillende specialiteiten te laten zien die in de aanbieding waren.

Geen reacties to “Bordeel uit de oudheid is nu toeristische attractie”

  1. Trea van der Vecht Says:

    Veel van onze Toeristiche studenten (HBO) willen graag stage lopen bij een Toeristisch bedrijf in Rome.

    Tips en suggesties zijn meer dan welkom

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.