Guido Cuyt krijgt Romulusprijs 2009

21 april is de datum die de Rome- en Italiëvereniging S.P.Q.R. zes jaar geleden heeft gekozen als het begin en einde van een nieuw werkjaar. Tevens werd toen een jaarlijkse traditie in het leven geroepen waarbij op de officiëlle stichtingsdag van Rome, een informele maar feestelijke ontmoeting wordt georganiseerd, met een gratis hapje en een drankje voor alle leden.

Sinds 2005 reikt S.P.Q.R. ook de Romulus-prijs uit. Deze wordt toegekend aan een persoon, organisatie of bedrijf. De enige voorwaarde om deze prijs in de wacht te slepen is dat men het voorbije jaar een opmerkelijke inspanning moet hebben gedaan voor de promotie van Rome of Italië in het algemeen. Deze prestatie kan zich situeren in het culturele, gastronomische, literaire of een ander milieu en wordt jaarlijks bekroond met de Romulus.

De prijs werd dit jaar uitgereikt door de heer prof. Marc Waelkens (Katholieke Universiteit Leuven), leidinggevend archeoloog en bezieler van het wereldberoemde Sagalassos Archeological Research Project, in Turkije, waar het Oude Rome de voorbije jaren een aantal fantastische geheimen uit het verleden heeft prijsgegeven.

Prof. Marc Waelkens treedt daarmee in de voetsporen van eerdere prijsuitreikers als burgemeester Louis Tobback, rector Marc Vervenne, deken Dirk De Gendt en gouverneur Lodewijk De Witte.De Romulus 2009 gaat naar Guido Cuyt (1944), die 25 jaar voorzitter is geweest van de AVRA (Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie). Sinds 1966 is hij AVRA-lid. In februari jl. gaf Guido de voorzittersfakkel door maar hij blijft actief in het bestuur van de AVRA.

Vele jaren lang heeft Guido samen met zijn clubbestuur aan het begrip ‘Romeinse archeologie’ in ons kleine landje nieuwe dimensies gegeven en er door de organisatie van talrijke lezingen en vele reizen en uitstappen in binnen- en buitenland ‘de Romeinse archeologie’ een beetje dichter bij het publiek gebracht en in de kijker gesteld. Guido Cuyt geeft regelmatig lezingen en publiceerde heel wat teksten in diverse uitgaven en tijdschriften. Een voorlopig hoogtepunt is zijn populair-wetenschappelijk boek Schaven aan het Verleden, Op verkenning in onze archeologie, uitgegeven in 2007.

De vereniging S.P.Q.R. vindt die permanente inzet en voortdurende inspanningen gedurende zoveel jaren fantastisch en schenken Guido Cuyt dit jaar dan ook graag de Romulus-trofee. Burgemeester Louis Tobback en Vlaams minister Patricia Ceysens spraken hun waardering uit voor het werk van de laureaat.

Laureaat Guido Cuyt geeft naar aanleiding van de Romulusprijs 2009 op zaterdag 25 april 2009 om 15 uur een exclusieve lezing in het Mgr. Sencie Instituut, Erasmusplein 2, 3000 Leuven.

Thema: De Crypta Balbi in Rome. Gratis toegang voor iedereen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.