Lupa Capitolina Prijs voor Ridders van Columbus

Carl Anderson, de leider van de Amerikaans broederschap Knights of Columbus, ontving gisteravond op het Capitool in Rome de Lupa Capitolina Prijs. Met deze prijs wil Rome de Cavalieri di Colombo danken voor hun diensten die zij de Eeuwige Stad bijna 90 jaar lang reeds hebben bewezen. De prijs werd uitgereikt door burgemeester Alemanno. Eerdere winnaars van de prijs waren de Amerikaanse acteur Al Pacino en de Franse viroloog Luc Montagnier, de ontdekker van HIV als de veroorzaker van aids.

Het was paus Benedictus XV, die in 1920 de Amerikaanse organisatie verzocht om activiteiten in Rome te ontplooien. Exc3xa9n van de eerste initiatieven van de organisatie was het opzetten van sportfaciliteiten voor de Romeinse jeugd, waarvan er vier nog steeds bestaan. Andere projecten betroffen de restauratie van diverse kerkelijke monumenten, de bekostiging van de Vaticaanse satellietverbindingen en de sponsoring van concerten en academische conferenties. Het meest prestigieuze project van het recente verleden was ongetwijfeld de geldinzameling voor de restauratie van de voorgevel van de Sint-Pietersbasiliek. Die werd naar aanleiding van het Jubeljaar in 2000 gerenoveerd.

De Knights of Columbus vormen de grootste particuliere katholieke service-organisatie ter wereld. Ze telt meer dan 1,7 miljoen leden. In 1882 werd de broederschap opgericht door de Iers-Amerikaanse priester Michael McGivney in New Haven, Connecticut. Hoewel de organisatie zichzelf een ‘orde’ noemt, heeft ze niet dezelfde status als bijvoorbeeld de Orde van Malta – waarvan de grootmeester in alle katholieke landen wordt behandeld als een staatshoofd – of van het Heilig Graf. De organisatie heeft een religieus (rooms-katholiek) en vaderlandslievend karakter. Heel wat katholieken hebben deze orde gebruikt om zo het pauselijke verbod op de vrijmetselarij te omzeilen en toch lid te worden van een broederschap.

Net zoals vrijmetselarij werken de Knights of Columbus in verschillende graden. De eerste drie, Admission, Formation en Knighthood, zijn vergelijkbaar met die van Leerling, Gezel en Meester bij de gewone vrijmetselarij. Deze graden werden gexc3xafntroduceerd bij de oprichting van de orde. Omstreeks 1900 werd daar een vierde graad aan toegevoegd, die refereert aan de hogere graden bij de vrijmetselarij. Het thema van deze graad is patriottisme. De kandidaten voor deze graad dragen een kleurrijk uniform dat lijkt op dat van een 19de-eeuwse admiraal van de Amerikaanse marine. Daarnaast kent de orde eveneens wachtwoorden, ‘geheime’ handdrukken en dergelijke. In tegenstelling tot de vrijmetselarij is er bij de Knights of Columbus geen sprake van een eed die de leden moeten afleggen, omdat dit tegen de wensen van de kerk ingaat. Wel geven de kandidaten aan om de xe2x80x98geheimenxe2x80x99 van de orde niet aan buitenstaanders door te geven.

Een groot deel van de liefdadigheid die door de orde wordt ingezameld komt ten goede aan katholieke instellingen, waaronder priester-opleidingen. Bij politieke discussies neemt de orde steevast een conservatief standpunt in. De sociale tak van de orde is de International Order of the Alhambra, de vrouwenafdeling noemt zich de Daughters of Isabella.

Cavalieri di Colombo
Piazza della Cittxc3xa0 Leonina
00193 Roma
www.kofc.it

Eén reactie to “Lupa Capitolina Prijs voor Ridders van Columbus”

  1. Artsen voor Vrijheid meldt: ‘Nieuwe pandemie najaar 2023’ Says:

    […] Vrijmetselaar Luc Montagnier, winnaar van de Lupa Capitolina Prijs voor Ridders van Columbus […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.