Schilderij van Caravaggio opgegeten door muizen

Net nu de schilder Caravaggio in Rome in de kijker staat met een tentoonstelling in de Galleria Borghese en er in februari 2010 een nog veel grotere Caravaggio-expo op komst is in de Scuderie del Quirinale, raakt het nieuws bekend dat het beroemde schilderij Natività con i Santi Lorenzo e Francesco di Assisi (Geboorte van Christus met de Heiligen Laurentius en Franciscus van Assisi), dat meer dan veertig jaar geleden werd gestolen, voorgoed verloren is. De maffia had het doek van Caravaggio opgeslagen in een stal. Daar werd het na verloop van tijd zo goed als verorberd door muizen en varkens. De restanten van het volkomen vernielde schilderij zijn vervolgens verbrand. De waarde van de ‘Natività’ van Caravaggio wordt geraamd op minstens 30 miljoen euro.

Het verhaal staat te lezen in uitgelekte verslagen van het verhoor van de maffia-spijtoptant Gaspare Spatuzza. Hetzelfde ex-lid van de Siciliaanse maffia getuigde eerder al dat premier Berlusconi connecties heeft bij de Cosa Nostra. Caravaggio (1571-1610) schilderde de Natività in 1609 in Palermo. Het doek werd in de nacht van 17 op 18 oktober 1969 gestolen uit de Oratorio di San Lorenzo (de Gebedsruimte van de Heilige Laurentius) in de Siciliaanse hoofdstad. De Italiaanse politie is er tientallen jaren naar op zoek geweest.

Michelangelo Merisi da Caravaggio groeide op in het dorp waarnaar hij vernoemd is: Caravaggio. Hij bracht zijn leertijd in Milaan door, bekwaamde zich in stillevens, en trok omstreeks 1590 naar Rome, waar hij voornamelijk het straatleven schilderde, totdat hij in bescherming werd genomen door kardinaal Del Monte die hem aan zijn eerste opdrachten hielp. De drie schilderijen (1597-1602) van episodes uit het leven van de apostel Mattheus werden een sensatie: nog nooit was een heilige op zo’n manier geschilderd.

Nadien maakte hij vooral bijbels geïnspireerd werk. Zijn karakter was opvliegend en de schilder kwam vaak in aanraking met de Romeinse justitie. Bij een ruzie om een weddenschap in 1606 sloeg hij zijn tegenstander dood, en was hij gedwongen naar Napels te vluchten. Via Malta en Sicilië begaf zij zich uiteindelijk terug naar Rome, waar voor zijn eerherstel werd gelobbyd. Tijdens zijn omzwervingen leverde hij overigens nog enkele meesterwerken af. Hij overleed echter voordat hij Rome bereikte, vermoedelijk aan een longontsteking, op 18 juli 1610 in Porto Ercole. Enkele dagen na zijn dood arriveerde de pauselijke clementie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.