Nieuwe technologie voor inchecken en bagagecontrole op luchthaven Rome

De luchthaven Leonardo da Vinci (Fiumicino) in Rome introduceert gloednieuwe en verregaande technologie om passagiers in te checken en hun handbagage te controleren. Het gaat om een testproject dat alleszins zal duren tot 31 maart 2020. Daarna wordt bekeken of het nieuwe systeem voldoet aan de verwachtingen en of alle foutjes eruit gefilterd zijn. Vervolgens worden de nieuwe systemen in principe geleidelijk aan op de hele luchthaven ingevoerd.

Fiumicino

De primeur voor het experiment is, zeker de eerstvolgende weken, weggelegd voor de passagiers van KLM die in Fiumicino de vlucht Rome-Amsterdam nemen. Die vertrekt in Terminal 1. Hier kan gezichtsherkenning worden gebruikt om in te checken.

De passagiers registreren zich met hun paspoort of identiteitskaart aan een optische lezer. Een volgende scan vergelijkt de inhoud van de reisdocumenten en de boekingsgevens zoals het vluchtnummer en gaat na of die bij de juiste naam horen.

Tegelijk registreert een speciale camera de gezichts- en biometrische kenmerken die bij de eigenaar van de documenten horen. Vanaf dan zit je als passagier in de luchthavencomputer en kan je overal vrij rondlopen. Je kan zonder meer je bagage inchecken, losjes door de grenscontrole wandelen en zo rechtstreeks naar de gate. Documenten of een instapkaart hoeven nergens meer getoond te worden.

De technologie is enigszins te vergelijken met het biometrische systeem dat wordt gebruikt voor het ontgrendelen van telefoons of computers via gezichtsherkenning of vingerafdrukken maar is uiteraard wel iets geavanceerder. Nadat de vlucht vertrokken is worden alle gegevens verwijderd uit het systeem.

Bij dit alles is er uiteraard één knelpuntje: passagiers hebben doorgaans wel wat handbagage mee en die moet gecontroleerd worden. Het heeft weinig zin om de passagiers sneller en comfortabeler te laten inchecken als die dan worden opgehouden bij de securitycheck van hun handbagage.

Hiervoor introduceert Rome eveneens nieuwe technologie, al is het daarop nog een maandje wachten. Tussen februari en maart wordt een nieuw en zeer geavanceerd controlesysteem voor de handbagage uitgetest in dezelfde Terminal 1. De technologie is in staat om zowat alles op te sporen wat niet in de handbagage thuishoort, maar ook om meteen te identificeren wat er wel in zit.

Zo kunnen bijvoorbeeld zelfs zeer kleine hoeveelheden explosieven worden geïdentificeerd, maar evengoed drugs of andere gevaarlijke stoffen. Elke afwijking of mogelijk veiligheidsrisico wordt meteen gemeld, zodat de veiligheidsmensen indien nodig zelf even een kijkje in je bagage kunnen nemen.

Het gesofistikeerde systeem heeft nog een ander belangrijk voordeel. Tijdens de controle mag je gewoon alles in je tas laten zitten. Zelfs tablets of laptops hoeven niet meer afzonderlijk door de controle. Ook je favoriete shampoo, parfums of andere vloeistoffen mogen bij dit systeem gewoon terug in de handbagage en hoeven niet meer afzonderlijk te worden aangeboden.

De computer kan vrijwel alle producten en hun samenstelling identificeren en slaat in principe enkel alarm wanneer er gevaarlijke of verboden producten worden geïdentificeerd.

Of dat allemaal even vlot werkt zoals aangekondigd en of de artificiële intelligentie even doeltreffend is als de gemiddelde veiligheidsagent, wordt dus de komende maanden getest.

www.adr.it

2 Reacties to “Nieuwe technologie voor inchecken en bagagecontrole op luchthaven Rome”

  1. Barbara Langeveld Says:

    Luchthaven Rome-Fiumicino 28 mei 2022. Handen boven en onderzijde gecheckt met vochtige sticks. Geen idee wat dat betekent. Zeer onaangename reactie met degene die dit uitvoerde en daarna werd aangesproken door haar superieur op een ruzie-achtige manier. Betekenis voor mij onbekend. Geen uitleg overigens over de handelingen.

    • S.P.Q.R. Says:

      Waarschijnlijk was dit een ETD-test (Explosives Trace Detection), al kan met dezelfde procedure ook op drugs worden getest. Bij de security worden vaak willekeurig mensen uitgekozen voor deze controles. Soms wordt ook de (hand)bagage op deze manier gecontroleerd. Met de wissers worden sporenmonsters verzameld. Dat uitstrijkje wordt even in een machine geplaatst die ze analyseert op extreem kleine sporen van drugs of explosieven. Dat duurt slechts enkele seconden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.