Schoenen verklappen lengte van Michelangelo

De beroemde kunstenaar Michelangelo Buonarroti (1475-1564) was ongeveer 1,60 m groot. Dat hebben  twee Italiaanse wetenschappers met zekerheid kunnen vaststellen na een grondig onderzoek van de schoenen van de schilder-beeldhouwer die bewaard zijn gebleven.

Verschillende historische bronnen maakten al duidelijk dat Michelangelo nogal klein was. Dat is nu wetenschappelijk bevestigd door een onderzoek van zijn schoeisel, waaronder pantoffels en gewone schoenen.

michelangeloPortret van Michelangelo,
omstreeks 1535, door Jacopo del Conte
(Metropolitan Museum of Art in New York)

Om schade aan het schoeisel te vermijden werd geen koolstofdatering uitgevoerd op de schoenen en pantoffels van Michelangelo die bewaard worden in Firenze.

Elisa Tosi Brandi, een experte in kostuumgeschiedenis die verbonden is aan de universiteit van Bologna, bevestigde echter dat de stijl en de materialen overeenkomen met het schoeisel uit de periode waarin Michelangelo leefde.

Het onderzoek van de paleontoloog Francesco M. Galassi en antropologe Elena Varotto van het onderzoekscentrum FAPAB Research Center in Avola op Sicilië, is nog niet afgerond.

Beide wetenschappers willen ook een onderzoek doen naar de gezondheidstoestand en de doodsoorzaak van Michelangelo, die op vele punten nog altijd onopgehelderd zijn. Michelangelo stierf op 18 februari 1564 in Rome, enkele weken voor zijn 89ste verjaardag.

Eén reactie to “Schoenen verklappen lengte van Michelangelo”

  1. jokaonline Says:

    Je kan als lang mens (verhoudingsgewijs) kleine voeten hebben en als kort mens grote voeten.
    Mijn tante (zaliger) was slechts 1.58 mtr, maar droeg evenwel schoenmaat 43. Zij werd dan ook liefdevol tante Skippy genoemd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.