De populaire La Befana-markt in Rome is sinds het voorbije weekend na twee jaar afwezigheid weer te bezoeken op Piazza Navona en dit tot 6 januari.
Door de Covid 19-pandemie werd de traditionele en bij de Romeinen populaire kerstmarkt twee keer geannuleerd.
In een zestigtal kraampjes worden speelgoed, kerstversieringen, snoepgoed, lederwaren, boeken, streekproducten en andere geschenkartikelen verkocht.
Ook de bekende kermiscarrousel staat weer terug op Piazza Navona. Tijdens de feestdagen speelt er voor kinderen een poppentheater.
Het stadsbestuur schreef eerder dit jaar een aanbesteding uit om 22 nieuwe exploitatievergunningen toe te kennen aan nieuwe standhouders, met als doel alle 64 standplaatsen op de markt te vullen.
De overige bestaande licenties zijn controversieel omdat ze in 2017 in weinig transparante omstandigheden door het vorige bestuur onder burgemeester Virginia Raggi werden verleend voor een periode van negen jaar.
Tot 2026 kunnen de 42 vroegere standhouders dus niet worden vervangen. Dat leverde de voorbije jaren klachten op wegens concurrentievervalsing.
La Befana, dat samenvalt met het feest van Driekoningen op 6 januari, is een jaarlijkse feestdag in heel Italië die het officiële einde van de kerstperiode markeert.
In de Bijbelse traditie is het feest van Driekoningen wanneer de Drie Wijzen in Bethlehem arriveren met geschenken voor de pas geboren Jezus op de twaalfde dag na Kerstmis.
De populaire sprookjesversie van La Befana vertelt dat de drie wijze mannen een heksachtige vrouw of strega uitnodigden om hen te vergezellen op hun reis om geschenken naar het Christuskind te brengen.
De vrouw weigerde aanvankelijk omdat ze het te druk had met huishoudelijk werk, maar trok het gezelschap uiteindelijk toch achterna.
De goedhartige Befana kon zowel het gezelschap als Jezus echter niet vinden en gaf het meegebrachte speelgoed dan maar aan andere kinderen.
De folklore rond La Befana wordt in Italië al eeuwenlang in een of andere vorm in stand gehouden en is mogelijk voortgekomen uit oude heidense rituelen of van de Sabijnse/Romeinse godin Strenia.
La Befana wordt het meest geassocieerd met Rome en Midden-Italië, maar de traditie verspreidde zich in de twintigste eeuw naar de rest van het land.
In Italië, overschaduwt La Befana moeiteloos de moderne kerstman. Talrijke kinderen hangen in de nacht van 5 op 6 januari hun kousen omhoog in afwachting van de geschenken die La Befana er komt instoppen.
De kousen worden bij voorkeur bij ramen of boven open haarden geplaatst, liefst met een glas wijn of wat kersttraktaties zoals panettone of pandoro als verfrissing en hapje voor La Befana.
Kinderen die braaf zijn geweest, krijgen normaal gesproken snoep, terwijl degenen die zich hebben misdragen stukjes steenkool of donkerkleurig snoepgoed krijgen.
Na het deponeren van haar geschenken, staat de met roet bedekte oude heks erom bekend het huis aan te vegen vooraleer ze weer op haar bezem springt.
Wie toevallig La Befana zou ontmoeten, krijgt een klap met haar bezemsteel omdat ze niet gezien wil worden.
La Befana vien di notte
Con le scarpe tutte rotte
Col vestito alla romana
Viva, Viva La Befana!
* * *
Viene, viene la Befana
Vien dai monti a notte fonda
neve e gelo la circondan
neve e gelo e tramontana!
Viene, viene la Befana
Geef een reactie