Kerstboom wordt verlicht met groene energie

De kerstboom die staat opgesteld aan het stadhuis van Rome op Piazza del Campidoglio, zal dit jaar worden verlicht met pedaalkracht.

De lichten aan de boom werden aangesloten op zes vaststaande fietsen en een generator. Inwoners en toeristen worden uitgenodigd om een tijdje te fietsen waardoor stroom wordt opgewekt om de lampjes een tijdje te doen branden.

kerstfiets

Het initiatief is gisteren om 18.30 uur gestart, toen burgemeester Roberto Gualtieri en gemeenteraadsleden letterlijk de eerste aftrap gaven. Ondertussen speelde de muzikale band van de politie op de achtergrond kerstmuziek.

De stad omschrijft het project als een symbolische boodschap ter bevordering van duurzaamheid, energiebesparing en fysiek welzijn.

kerstboom_zonnepanelen_2022

Vorige week onthulde Rome ook haar officiële kerstboom op Piazza Venezia (foto boven). De lampjes in die boom worden, net als de kerstverlichting in de Via del Corso, volledig aangedreven door zonne-energie.

Dat milieuvriendelijke project kreeg veel lof, zowel in Italië als internationaal, maar de grote zonnepanelen die aan beide zijde van de boom staan opgesteld kregen van de Romeinen veel kritiek.

Heel wat inwoners geven commentaar op wat zij omschrijven als de enorme lelijkheid van de installatie, die volgens hen beter had kunnen gecamoufleerd worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.