Roma sparita. De transformatie van Rome-centrum 1871-1943 in historische foto’s

Hugo De Keersmaecker, bestuurslid van S.P.Q.R., geeft op vrijdag 17 februari om 20 uur op uitnodiging van de Andreas Masiuskring, een lezing in het Sint-Godelieve-Instituut, Schapenstraat 39 in 1750 Sint-Martens-Lennik. Het thema is ‘Roma sparita. De transformatie van Rome-centrum 1871-1943 in historische foto’s’.

De spreker overloopt de grote veranderingen die Rome in het recente verleden onderging en illustreert zijn lezing met ongeveer tweehonderd historische foto’s.

roma_sparita1

De toegang is gratis voor leden van de Masiuskring. Niet-leden betalen 3 euro via overschrijving naar rekening BE50 8538 5255 1018 van de Masiuskring. Graag een seintje van deelname op andreas.masiuskring@gmail.com.

In 1871 werd Rome officieel de hoofdstad van het eengemaakte Italië. De aanpassing van de stad aan die nieuwe rol vergde zware urbanistische ingrepen.

In 1911 bood Rome een onderkomen aan het halfeeuwfeest van de jonge staat en in het interbellum wilde Mussolini de glorie van het antieke Rome weer tevoorschijn brengen.

Het zijn vooral die drie fasen die geleid hebben tot enorme veranderingen in het stadsweefsel van Rome-centrum. Oude wijken moesten plaatsmaken voor nieuwe lanen en gebouwen of voor de blootlegging van antieke resten.

roma_sparita2

Maar dankzij de fotografie, die opgang maakte vanaf het midden van de negentiende eeuw, zijn nog vele beelden van het verdwenen Rome bewaard gebleven.

Hugo De Keersmaecker is licentiaat klassieke filologie. Een studiebeurs in Milaan bezorgde hem een blijvende affectie voor Italië en het Italiaans. Door zijn talloze reizen naar Rome is hij een zeer gewaardeerde gids van de eeuwige stad. Voor zijn inzet als gids kreeg hij in 2019 de Romulusprijs van S.P.Q.R., de vereniging van Romeliefhebbers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.