Rome in de ban van Hollywood

De komende dagen staat Rome helemaal in het teken van de film. De eerste aflevering van het gloednieuwe Filmfestival van Rome begint vandaag. De verwachtingen zijn hooggespannen. Dat mag ook wel, want het stadsbestuur heeft kosten noch moeite gespaard om al vanaf het eerste moment groots uit te pakken met veel glitter en glamour. Concurrerende festivals bekijken het Romeinse initiatief met gemengde gevoelens, waarbij ongerustheid en afgunst er slechts twee zijn. De eerste sterren zijn gisteren al gearriveerd. Sean Connery en regisseur Martin Scorsese namen hun intrek in hotel Hassler, Nicole Kidman gaf de voorkeur aan het St. Regis Grand Hotel.

De gastenlijst van het eerste Cinema Festa Internazionale di Roma is imponerend. Er worden talrijke vedetten verwacht, waaronder grote Hollywoodsterren. Behalve Kidman en Conney, komen zeker ook Leonardo DiCaprio, Viggo Mortensen, Sean Connery, Harrison Ford, Richard Gere, Isabella Rossellini en Monica Bellucci. Daarnaast zullen nog een heleboel mindere goden verschijnen. Zeker geen slecht begin voor een nieuw festival dat nog een plaats moet zien te veroveren op een bomvolle filmkalender, die jaarlijks uit zo’n zeshonderd internationale filmmanifestaties bestaat. De Romeinse paparazzi hebben de tijd van hun leven en razen van de ene plek naar de andere in de hoop het ultieme plaatje te kunnen schieten. Het lijkt wel of de gouden jaren zestig in de omgeving van de Via Veneto herleven.

Niet te verwonderen dat de concurrentie xe2x80x93 vooral het vorige maand afgesloten filmfestival van Venetixc3xab xe2x80x93 alles behalve blij is met de komst van het Romeinse Festa Internazionale. De Venetiaanse festivaldirecteur, Marco Mxc3xbcller, heeft al schamper opgemerkt dat het programma van Rome vooral uit afdankertjes bestaat die hijzelf geweigerd heeft. Maar dat kan toch moeilijk worden beweerd van de nieuwe, in Amerika al fel bejubelde gangsterfilm van Martin Scorsese, The Departed? Of van Fur, waarin Nicole Kidman de fotografe Diane Arbus speelt? De organisatoren van het Romeinse festival, Giorgio Gosetti en Mario Sesti, omschreven de verklaringen “een grove belediging aan het adres van de hele filmwereld”.

Rome noemt de Mostra in Venetixc3xab een 63-jarige dinosaurus, die met zijn onoverzichtelijke omvang en conservatieve mentaliteit nog altijd doet denken aan de fascistische dictator Benito Mussolini, die het festival stichtte. De Romeins festivalleiding veroordeelt het Venetiaanse monopolie op de Italiaanse filmcultuur en de enorme subsidies die het festival opsoupeert. Dit jaar ontving Venetixc3xab 9 miljoen euro aan staatssteun, terwijl Rome zijn budget, dat naar verluidt nog hoger ligt, naar eigen zeggen volledig in de privxc3xa9-sector bijeensprokkelde. Venetixc3xab stelt dan weer dat Rome inbreekt op de festivalkalender zonder de goedkeuring van de filmindustrie en zonder duidelijke artistieke doelstellingen.

De herfstmaanden zijn de maanden waarin de Italiaanse cinema zich voorbereidt op het hoogseizoen. De beste producten van eigen bodem worden op dat moment voorgesteld aan het publiek. Nu Rome ook een festival organiseert, is Venetixc3xab dat privilege kwijt. Feit is ook dat festivals steeds meer met elkaar moeten touwtrekken om de grote sterren in huis te halen. Het vorige week afgesloten festival van San Sebastian had al last van Rome. Als Rome een succes wordt, kan dat andere grote festivals schaden in de strijd om de wereldpremixc3xa8res van belangrijke films.

Uit angst voor terrorisme willen grote sterren bovendien nog alleen maar in privxc3xa9-vliegtuigen worden vervoerd. Bovendien moet voor hun komst fors worden betaald. Naar verluidt ontvangt Nicole Kidman zo’n 320.000 euro of 400.000 dollar om haar openingsfilm in Rome te begeleiden. Om aan prestige te winnen trekt Rome alle registers open. Het hoofdgebeuren vindt hoofdzakelijk plaats in het spectaculaire Auditorium, het Parco della Musica, een moderne constructie met veel hout, in de vorm van een weekdier, ontworpen door toparchitect Renzo Piano. Een andere blikvanger wordt La Casa del Cinema, in Villa Borghese. Het zwaar gesponsorde Rome wil zich vooral presenteren als een festival van het volk. Iedere Romein moet elke filmvoorstelling kunnen bezoeken. De onvermijdelijke prijzen worden overigens niet toegekend door vakmensen, maar door een jury van vijftig gewone bioscoopbezoekers.

www.romacinemafest.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.