Diego Della Valle wil nu ook Pompeii redden

De Italiaanse ondernemer Diego Della Valle, die 25 miljoen euro op tafel legt voor de restauratie van het Colosseum, wil nu ook financieel bijspringen om de archeologische site van Pompeii te redden. De gedeeltelijk opgegraven antieke Romeinse stad verkeert in slechte staat. Pompeii werd in het jaar 79 door lava werd overspoeld na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Precies door die ramp werd Pompeii een van de best bewaarde antieke steden ter wereld, maar de tand des tijds vreet meedogenloos aan de gebouwen. Begin november vorig jaar stortte er nog een tweeduizend jaar oude gladiatorenwoning in ten gevolge van waterinsijpeling. Van verschillende andere gebouwen brokkelden stukken af.

Diego Della Valle, ondermeer eigenaar van het luxeschoenenmerk Tod's, heeft nu aangekondigd te zullen helpen om de stad, die op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat, te redden. In december 2010 liet Della Valle zich al van zijn gulste kant zien door 25 miljoen euro te schenken voor het behoud van het Colosseum in Rome. Zakenlieden en de mensen van Napels moeten de kans grijpen om mee te werken aan de restauratie van Pompeii. Als dat nodig is, zal ik financieel bijspringen, verklaart de zakenman in het kunsttijdschrift Il Giornale dell'Arte. Een woordvoerder van Tod's heeft het aanbod al bevestigd.

Over de manier waarop de Italiaanse overheid omgaat met haar erfgoed, bestaan al langer grote twijfels. Net als de site van Pompeii verkeren bijvoorbeeld ook het Colosseum in Rome en Het laatste avondmaal, een fresco van Leonardo da Vinci in Milaan in lamentabele staat. Twee jaar geleden al werd de noodklok geluid over het verval van Pompeii. Toen stelde cultuurminister Bondi een speciale afgezant aan, die enkele miljoenen kreeg om het verval te bestrijden. De verontwaardiging was echter groot toen later bleek dat het geld niet werd besteed aan renovatieprojecten, maar gebruikt werd voor de bouw van een restaurant. Bovendien blijkt slechts de helft van het geplande bedrag te zijn besteed aan Pompeii.

Diego Della Valle (xc2xb01953) is een uitstekende ondernemer maar helemaal onbesproken is hij niet. Het is de man achter ondermeer Tod's, Hogan, Fay, Roger Vivier en Schiaparelli, zeg maar schoenen, handtassen, jassen en accessoires. Della Valle is eigenaar van verscheidene luxueuze villa's, beschikt over meerdere Ferrari's en vertrouwt in de praktijk op een team dat probleemloos de diverse afdelingen van zijn bedrijvengroep leidt. Voor Hogan laat hij zich bijstaan door zijn zoon Emanuele.

Hij is tevens de ex-president  van ACF Fiorentina. Tijdens zijn aanstelling keerde Fiorentina terug in de Serie A. In 2006 werd hij schuldig verklaard aan betrokkenheid bij het grootste voetbalschandaal dat Italixc3xab ooit heeft gekend en kreeg hij een celstraf van 3 jaar en 9 maanden. In 2007 werd die straf teruggebracht naar 8 maanden en uiteindelijk werd Della Valle alleen nog maar aangeklaagd voor het schenden van artikel 1 (sportieve loyaliteit), waardoor hij enkel schuldig blijft aan sportieve fraude.

Diego Della Valle groeide op tussen het leder. Zijn grootvader Filippo begon een bescheiden schoenbedrijfje in de Marche, in de buurt van Ancona. Zijn vader, Dorino, slaagde er in de jaren vijftig en zestig in om het bedrijf fors te laten groeien. Diego stond te trappelen om in de zaak te komen, maar zijn vader verhinderde dat. Hij moest en zou rechten studeren. Dat deed hij, maar zonder al te veel resultaat. Uiteindelijk belandde Diego, eind jaren zeventig, toch in het bedrijfje van zijn pa, en mocht hij er zich inlaten met internationale expansie. Dus trok hij naar Amerika.

Een juiste keuze, zo bleek, want hij stond er op een dag oog in oog met een man die wel iets bijzonders aan de voeten had. Niet het schoeisel zelf, maar de achterkant en de hiel waren Della Valle opgevallen. Die stonden namelijk vol rubberen studs, waardoor een chauffeur meer grip had op de pedalen van zijn auto. Della Valle ging op zoek naar de maker van de schoenen, kocht het bedrijf en liet de schoen een complete metamorfose ondergaan, weliswaar met behoud van de noppen. Hij riep de naam JP Tod's in het leven, en stuurde het hoogst comfortabele schoeisel naar de Italiaanse modemakers Krizia en Gianfranco Ferrxc3xa9, die de schoenen prompt mee op de catwalk stuurden. Het ontging de Italiaanse pers niet.

Nog meer succes had hij toen wijlen Gianni Agnelli, toen nog de baas van Fiat, in een paar Tod's verscheen. Nog later ontdekten ook Caroline Van Monaco en Catherine Deneuve de makkelijke Tod's. De pers raakte gealarmeerd en Della Valle begreep dat vip-spotting geen slechte zaak was voor zijn bedrijf. Hij doet het trouwens nog steeds. Niet veel later introduceerde hij het nog iets sportievere Hogan en startte hij met eigen winkelconcepten. Vandaag heeft Tod's wereldwijd honderden winkels. Sinds november 2000 is het bedrijf beursgenoteerd, op de beurs van Milaan.

Ook de omzet van Hogan gaat in stijgende lijn, net als Fay. Dat laatste label startte met uitsluitend jassen, en wilde vooral uitmunten in kwaliteit en comfort. Mooie maar duurzame materialen, een comfortabele snit, en toch dat extraatje dat mensen over de streep trekt. Tot enkele jaren geleden was het een gewoon Italiaans label in het segment 'buitenkleding voor heren', vandaag is het marktleider in Italixc3xab, met eigen winkels in talrijke steden en een flagship store in de prestigieuze Via Della Spiga in Milaan.

Bovendien heeft het label in nauwelijks enkele jaren tijd honderden multimerkzaken als bevoorrechte partners gekozen, verspreid in vele landen, waaronder ook Belgixc3xab. Diego Della Valle is nooit een man geweest van het snelle geldgewin. Hij kiest voor groei, dat wel, maar hij zoekt in ieder land gewoon naar de beste winkels op de beste locaties en laat zo de omzet geleidelijk maar zeker stijgen. (Bron: Het Nieuwsblad en www.spqr.be)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.