Paus Benedictus XVI wil op 28 februari aftreden. Dat heeft het Vaticaan bevestigd. Het is de eerste keer in de moderne geschiedenis dat een paus aftreedt. Een paus kan ontslag nemen op voorwaarde dat hij dat vrijwillig doet. Een paus kan nooit tot ontslag gedwongen worden of worden ontslagen, omdat er volgens de Kerk geen hogere macht op aarde bestaat die zulke beslissing kan afdwingen.
Pauselijke ontslagen zijn zeer ongewoon. Benedictus XVI was de vijfde paus die tijdens zijn leven zijn functie neerlegde en pas de tweede paus die dit vrijwillig deed. Paus Celestinus V trad in 1294 vrijwillig terug. De laatste paus die gedwongen ontslag nam was Gregorius XII in 1415. Toen werd beslist geen nieuwe paus te kiezen tot de aftredende kerkleider zou overlijden, wat in 1417 ook gebeurde.
De reden voor het ontslag van Benedictus XVI is voorlopig niet bekend, al kampt de 85-jarige paus al langer met gezondheidsproblemen. De speculaties en de strijd voor zijn opvolger kunnen in ieder geval losbarsten.
Benedictus XVI, in het Duitse Beieren op 16 april 1927 geboren als Joseph Aloisius Ratzinger, is de 265ste paus van de katholieke kerk. Hij werd op 19 april 2005 – drie dagen na zijn 78ste verjaardag – verkozen tijdens het conclaaf van april 2005. Dat werd gehouden na de dood van zijn voorganger, paus Johannes Paulus II.
Ratzinger is de zoon van een politieagent en een kokkin. Hij had een zus die stierf in 1991 en en een broer, Georg. Na zijn studies aan het gymnasium ging hij op 18-jarige leeftijd van 1946 tot 1951 filosofie en theologie studeren aan de filosofisch-theologische hogeschool in Freising en aan het Georgianum van de universiteit van München. Op 29 juni 1951 werd hij samen met zijn broer Georg tot priester gewijd in Freising.
Ratzinger werd op 28 mei 1977 tot aartsbisschop van München-Freising gewijd. Het was voor het eerst sinds lange tijd dat iemand uit Beieren op deze zetel werd benoemd. Tijdens het consistorie van 27 juni van dat jaar werd hij tevens kardinaal. Hij werd op 25 november 1981 prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer en tevens benoemd tot president van de Pauselijke Bijbelcommissie en van de Internationale Theologencommissie; zijn ontslag als aartsbisschop van München-Freising werd op 15 februari 1982 aanvaard.
Van 1986 tot 1992 was hij voorzitter van de Pauselijke Commissie voor het opstellen van de nieuwe Catechismus van de Katholieke Kerk. Tot 1991 deelde hij een bescheiden flat in Rome met zijn zuster. In dat jaar kreeg hij echter een kleine hersenbloeding. Op 5 april 1993 werd hij gepromoveerd tot kardinaal-bisschop. Op 9 november 1998 werd hij vice-deken en op 30 november 2002 deken van het College van Kardinalen. Door het tijdschrift Time werd hij in april 2005 genoemd als een van de 100 invloedrijkste mensen in de wereld. Ratzinger leidde de begrafenismis van Johannes Paulus II.
Geef een reactie