Casa del Frutteto opent op 1 februari in Pompei

Op de archeologische site van Pompei opent na een lange restauratieperiode het zogenaamde Casa del Frutteto, ook wel bekend als het Casa dei Cubicoli Floreali. Het gebouw wordt beschouwd als één van de mooiste huizen aan de Via dell’Abbondanza. Het huis heeft een atrium-indeling met een groene ruimte aan de achterzijde.

Het is verfraaid met gedetailleerde fresco’s die een stadstuin afbeelden, compleet met citroen- en fruitbomen, fladderende vogels en zelfs een vijgenboom met een kronkelende slang erin, een symbool van welvaart. De geschilderde tuinvoorstellingen worden ook verrijkt door Egyptische motieven zoals de attributen van Isis, die misschien verwijzen naar de toewijding van de eigenaar aan de godin.

In tegenstelling tot andere huizen in Pompeii, waarvan de tuinfresco’s waren gereserveerd voor de ontvangstruimtes en bestemd om gasten te imponeren, zijn in het Casa del Frutteto ook de muren van het privégedeelte rijkelijk versierd. Twee kleine en verfijnde kamertjes die duidelijk werden gebruikt als rustruimte zijn eveneens verfraaid met muurschilderingen.

De eerste van de twee kleinere kamers toont een tuin met sier- en fruitplanten. Die zijn met een zodanig extreme precisie gemaakt dat het perfect mogelijk is om de planten- en fruitsoorten meteen te herkennen. De tweede kleine ruimte wordt gekenmerkt door drie bomen van verschillende grootte, waarvan de middelste de voormelde vijgenboom is.

Het Huis van de Boomgaard, waarvan wordt aangenomen dat het eigendom was van een wijnbouwer, werd in twee fases opgegraven, in 1913 en opnieuw in 1951. De aanstaande opening volgt op de recente ontdekking van een behoorlijk wreed fresco dat vechtende gladiatoren afbeeldt en dat vrijwel intact werd gevonden tussen de ruïnes van de oude Romeinse stad die in 79 na Christus werd begraven onder een dik tapijt van vulkanische as.

Bekijk hier een kort filmpje over het Casa del Frutteto

Eén reactie to “Casa del Frutteto opent op 1 februari in Pompei”

  1. Livius Nieuwsbrief | Januari 2020 – Mainzer Beobachter Says:

    […] En verder: Assos; Hadrianopolis (Paflagonië); Pompeii. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.