Romeinse villa Voerendaal geeft geheimen prijs

In de speurtocht naar het verleden van de indrukwekkende Romeinse villa in Voerendaal-Ten Hove vormt aardewerk de sleutel. Onder leiding van het Limburgs Museum onderzoekt een team van experts in Venlo de schat aan vondsten die in meer dan een eeuw rond de villa zijn gedaan. Elke simpele scherf van een pot geeft informatie over de leefstijl of economische banden van bewoners van de villa, al moet je die info wel kunnen lezen.

Een vijftiental experts, met elke specifieke kennis over bepaalde soorten aardewerk, metalen objecten, glas of botten, gaan in 2020 aan de slag. Zij maken gebruiken van het digitale overzicht dat archeologen het afgelopen hebben samengesteld van alle opgegraven sporen: muren, paalsporen, kuilen en greppels. Uit die sporen zijn tientallen houten en stenen gebouwen gereconstrueerd die horen bij de Romeinse villa Voerendaal-Ten Hove. Tussen 1892 en 1987 vonden daar vier grote opgravingen plaats, maar nooit zijn de vondsten goed onderzocht.

Dat gebeurt nu dus wel. Een belangrijke taak is weggelegd voor de zeven aardewerkspecialisten die het Limburgs Museum heeft aangetrokken. Want de sporen die gevonden zijn, wijzen op een bewoningsgeschiedenis van wel 600 jaar. Aardewerk kan vooral helpen bij het in kaart brengen van die geschiedenis. Een specialist kan aan de hand van de vorm, baksel, techniek en decoratie meestal redelijk precies bepalen hoe oud scherven zijn. Soms wel met een nauwkeurigheid van 25 jaar.

Rond de villa, die 2000 jaar geleden een agrarisch complex vormde waar graan voor Romeinse grenstroepen werd geteeld, staan gebouwen uit verschillende periodes. Dankzij de scherven kunnen die gebouwen hopelijk redelijk precies worden gedateerd, zodat we de ontwikkeling van de nederzetting in beeld krijgen.

Daarnaast zegt aardewerk iets over de economische netwerken waarin bewoners leefden. Werden er bijvoorbeeld vooral Heerlense potten gebruikt, of kwamen die van verder weg? Zo zijn er scherven gevonden van potten die in Zuid-Spanje gemaakt moeten zijn. Vormen die een uitzondering?

Vaak kan ook nog eens de functie van het aardewerk worden bepaald – werd het gebruikt om uit te drinken, om van te eten of om iets in te bewaren? Soms valt er zelfs iets te zeggen over de oorspronkelijke inhoud. Zo weten we van verschillende amforen dat er bijvoorbeeld olijfolie, vissaus of wijn in heeft gezeten.

Al die specialistische studies zorgen voor nieuwe inzichten waarmee straks het complete verhaal van Voerendaal kan worden verteld. Ze maken duidelijk hoe de mensen hier woonden en leefden en hoe groot hun wereld was.

https://vici.org

www.viabelgicadigitalis.nl

www.viabelgica.nl

www.limburgsmuseum.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.