Rome opent een nieuw museum

In Rome opende zopas een nieuw museum, het Museo dell’Arte Salvata. Daar worden kunstvoorwerpen getoond die in het verleden zijn geplunderd van archeologische sites of werden gestolen uit musea in Italië en die vervolgens naar het buitenland werden gesmokkeld of illegaal verkocht.

salvata (8)

Heel wat artefacten worden opgespoord en teruggehaald door het Comando Carabinieri Tutela Patrimonio Culturale (TPC), een gespecialiseerde eenheid van de politie die zich bezighoudt met misdaden die te maken hebben met kunst en de illegale handel in en opgravingen van archeologische voorwerpen.

Het Museo dell’Arte Salvata is ondergebracht in de Aula Ottogona, de achthoekige hal in de Thermen van Diocletianus, beter bekend als het voormalige Planetarium van de stad Rome, niet ver van het treinstation Termini.

salvata (6)

Daardoor wordt het nieuwe museum een officieel onderdeel van het netwerk van het Museo Nazionale Romano dat naast de Thermen van Diocletianus ook nog de Crypta Balbi, het Palazzo Altemps en het Palazzo Massimo omvat.

Roofkunst die werd opgespoord en teruggehaald door de kunstpolitie, was in Rome doorgaans twee keer per jaar te zien door het publiek. Dat gebeurde met een tijdelijke tentoonstelling, waarna de kunstvoorwerpen terugkeerden naar hun rechtmatige eigenaar.

salvata (5)

Die tijdelijke tentoonstellingen krijgen nu een permanente locatie en de getoonde collectie zal dan ook regelmatig wijzigen. Het principe is immers dat elk werk moet terugkeren naar zijn plek van herkomst of naar een museum in de buurt ervan.

Al is de plek van herkomst niet altijd even gemakkelijk vast te stellen. De meeste voorwerpen worden immers gestolen door grafrovers, de zogenaamde tombaroli, of worden weggehaald door schatgravers op een nog niet ontsloten archeologische site.

salvata (1)

Daarna vinden ze, al dan niet met vervalste certificaten, hun weg naar veilinghuizen, privécollecties en zelfs musea. Er is veel geld gemoeid met de smokkel en handel in roofkunst.

De TPC is echter behoorlijk succesvol in het oprollen van dergelijke netwerken, al glippen er ongetwijfeld nog vele kunstvoorwerpen door de mazen van het net.

Een particulier die bijvoorbeeld bij werken in zijn tuin een vondst doet en die niet aangeeft, kan het artefact geruisloos doen verdwijnen naar het buitenland en de opbrengst in zijn zak steken zonder dat de overheid er ook maar iets van afweet.

salvata (2)

De collectie in het nieuwe museum omvat momenteel ongeveer 260 Etruskische, Griekse en Romeinse kunstvoorwerpen. Het grootste deel van de actuele collectie werd teruggevonden tijdens een grootschalige operatie die de Italiaanse agenten het voorbije jaar uitvoerden in Manhattan, met medewerking van de politie van New York en de Amerikaanse autoriteiten.

De kunstvoorwerpen werden op verschillende locaties in beslag genomen in musea, bij veilinghuizen en bij privéverzamelaars. De artefacten waren afkomstig van clandestiene opgravingen, stonden geseind als gestolen of werden illegaal vanuit Italië naar het buitenland geëxporteerd.

salvata (7)

Het gaat om een repatriëring ter waarde van 10 miljoen dollar. Het werk van de kunstpolitie wordt in Italië erg gewaardeerd. In 2009 werd zelfs een postzegel aan de eenheid opgedragen.

De inrichting van het nieuwe museum, bestaande uit vitrines en modulaire panelen, al naargelang het soort werken die worden tentoongesteld, maakt het mogelijk om de indeling van de hal indien nodig op een vlotte manier te wijzigen.

salvata (3)

De onophoudelijke recuperatie van kunstwerken zal zorgen voor een permanente tentoonstelling, waarvan de inhoud dus echter regelmatig zal wisselen.

De actuele collectie is in het nieuwe museum te zien tot en met 15 oktober 2022. Daarna komen er andere kunstvoorwerpen in de plaats.

Het museum is open van dinsdag tot en met zondag van 11 tot 18 uur (laatste toegang om 17 uur). Maandag gesloten.

Gratis voor wie een ticket heeft voor de Thermen van Diocletianus of een combiticket voor de Museo Nazionale Romano.

Museo dell’Arte Salvata
Aula Ottagona del Museo Nazionale Romano
Via Giuseppe Romita 8, Rome
https://museonazionaleromano.beniculturali.it/

salvata

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.