Hoge temperatuur zeewater leidt tot vissterfte

De reeds maanden aanhoudende hitte in Italië heeft nu ook gevolgen voor het leven in zee. Het zeewater aan de meeste Italiaanse kusten is gemiddeld twee tot drie graden warmer dan normaal rond deze tijd.

Vooral in de Tyrreense Zee en voor de kusten van Lazio (Rome), Toscane, Sicilië en Calabrië, worden temperaturen tot dertig graden gemeten.

Ook rond de Eolische Eilanden (Salina, Lipari, Stromboli, Panarea, Filicudi, Alicudi en Vulcano) en in de Adriatische Zee aan de oostkust van het land, is de watertemperatuur flink opgelopen.

zee

De hoge temperaturen kunnen leiden tot massale vissterfte. Bovendien zorgt het warmere water ervoor dat de lucht minder afkoelt, wat nog fellere hittegolven boven land kan veroorzaken.

Zodra de temperaturen wat afkoelen is ook hevige neerslag mogelijk, met overstromingen in de kustgebieden als gevolg. Dat fenomeen kan vooral optreden in bergachtige gebieden dicht bij de kust die door de opstijgende lucht meer regenwolken vangen.

Afkoeling van het zeewater zit er de komende weken niet in. Er zijn nieuwe hittegolven op komst. Voor Rome geldt morgen alweer het hoogste waarschuwingsniveau.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.