Eerste Italiaanse trappist komt uit Rome

We schreven al meermaals over de bierhype die Italië de jongste jaren beleeft. De hype begint zich trouwens te verankeren in een permanente situatie. De tijd dat Italianen alleen maar Peroni of Nastro Azzurro dronken ligt ver achter ons. Vooral jongeren waarderen tegenwoordig een ambachtelijk gebrouwen glaasje streekbier. Het aantal brouwerijen en biercafés in Italië is explosief gestegen. Ook in Rome is de trend al langer merkbaar. De stad telt reeds enkele jaren een aantal befaamde biercafés waar een rijk gamma aan Italiaanse artisanale bieren te proeven is. Vorige week haalde Rome het wereldnieuws door de komst aan te kondigen van de eerste officiële Italiaanse trappist. Het bier Tre Fontane van de gelijknamige abdij is door de International Trappist Association (ITA) erkend als ‘Authentic Trappist Product’. Tre Fontane is de elfde trappist ter wereld die het label mag dragen.

Alleen abdijen van de orde van de cisterciënzers van de Strikte Observantie komen in aanmerking voor het officiële trappistenlabel. Het bier moet binnen de abdij worden gebrouwen, door of onder toezicht van de paters. Het brouwen moet ondergeschikt blijven aan het monastieke leven en moet dienen om in levensonderhoud te voorzien, niet om winst te maken. Daarnaast moet het bier beantwoorden aan de kwaliteit en de traditie die hun oorsprong vinden in het leven van de trappistengemeenschap.

De abdij Tre Fontane, amper bekend bij toeristen, al zal daar nu wel snel verandering in komen, werd pas in 2014 lid van de internationale trappistenvereniging. De paters bouwden in hetzelfde jaar hun brouwerij uit. De installatie en brouwketels arriveerden eind vorig jaar. In februari van dit jaar waren de paters, bijgestaan door adviseurs en brouwmeesters van andere abdijen, hun eerste bier al aan het brouwen.

Bezoekers van Tre Fontane konden al langer terecht in een abdijwinkeltje voor ondermeer olijfolie, honing, confituur, chocolade, likeur en andere producten. De beslissing om bier te brouwen is puur economisch. Door de groei van de stad Rome worden alsmaar meer gronden van de abdij ingenomen. Vroeger leefden de paters uitsluitend van landbouw en fruitteelt. Om financiële redenen werden in verleden weleens gronden verkocht. Nu wordt gevreesd dat de toenemende verstedelijking uiteindelijk nefast zal zijn voor de leefbaarheid van de abdij.

De paters ontwikkelden zelf een uniek recept voor hun trappist. Tre Fontane is een bier met hoge gisting en heeft een alcoholpercentage van 8,5 vol. %. Het bier heeft een heel lichtzoete afdronk, een beetje fruitig zelfs, waarin je ook eucalyptuskruid doorproeft dat dankzij haar verzachtende toets zorgt voor een zuivere en frisse smaak. De bitterheid van de hop houdt het geheel in evenwicht. De abdij is gekend voor zijn eucalyptus, maar dat verhaal krijg je morgen te lezen.

De paters van Tre Fontane willen jaarlijks zo’n 1.000 hectoliter van hun trappistenbier brouwen. Het is voorlopig enkel te koop in de winkel van de abdij en binnenkort ook in enkele gespecialiseerde biercafés in Rome. Het trappistenbier is verkrijgbaar in flessen van 33 en 75 cl.

In totaal zijn er nu elf officiële trappistenbieren: Orval, Achel, Chimay, Rochefort, Westmalle en Westvleteren (alle uit België), La Trappe en Zundert (beiden uit Nederland), Spencer (Verenigde Staten) en Engelszell (Oostenrijk). Nu is er dus ook de nieuweling Tre Fontane uit Italië. Ook Frankrijk heeft een trappistenbier, Mont des Cats. Dat mag echter het officiële logo Authentic Trappist Product niet dragen omdat het niet in de eigen abdij wordt gebrouwen, maar in Chimay.

Complesso dell’Abbazia Tre Fontane
Via di Acque Salvie, Rome.
Tel. 06 540 16 55
info@abbaziatrefontane.it
www.abbaziatrefontane.it

De abdijwinkel, waar ook nog heel wat andere producten te koop zijn, is dagelijks open van 9.30 tot 13.30 u. en van 15.30 tot 19.30 u.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.