Schrijf nu in voor de daguitstap met S.P.Q.R. naar Mariemont

Op zondag 11 november van 8.15 uur tot 18.30 uur maakt onze Romevereniging S.P.Q.R. een daguitstap per bus. Op het gevarieerde programma staan onder meer een bezoek aan Le Bois du Cazier (werelderfgoedlijst Unesco), een Romeinse lunch en een bezoek aan de tentoonstelling Galenus – Een Griekse arts in het Romeinse rijk. De bus vertrekt om 8.15 uur vanaf parking Bodart, Koning Boudewijnlaan in 3000 Leuven. Inschrijvingen zijn vanaf nu mogelijk. Het aantal plaatsen is beperkt.

Vanaf 10 uur bezoeken we Le Bois du Cazier, ingeschreven op de Lijst van het Wereldpatrimonium van de UNESCO als de belangrijkste mijnsite van Wallonië, als het zinnebeeld van de arbeidsomstandigheden en de immigratie. De mijnramp van 8 augustus 1956 maakte hier 262 slachtoffers, afkomstig uit 12 verschillende landen, een meerderheid had de Italiaanse nationaliteit. Dankzij het bewustmakingswerk rond deze ramp kan de kracht van dit herdenkingspatrimonium niet meer ontkend worden.

Na het bezoek schuiven we aan voor een lunch en vervolgens brengen we met een gids een bezoek aan de tentoonstelling In de tijd van Galenus – Een Griekse arts in het Romeinse rijk. Door het leven van de Griekse arts Galenus van Pergamon (129-216) te volgen beschrijft deze tentoonstelling de medische, farmacologische en sanitaire praktijken in de Romeinse wereld van de eerste eeuwen van ons tijdperk. Want Galenus ging met zijn tijd mee. Zijn geschriften, zijn gevarieerde interesses en de omvang van zijn klantenkring maken het mogelijk vele thema’s te bespreken en stellen ons een geografisch en sociologisch parcours rond de Middellandse Zee voor.

Het programma (50 euro voor clubleden, 55 euro voor niet-leden) omvat de verplaatsing per bus vanuit Leuven naar Mariemont en terug, de begeleiding op de site, de lunch en de toegang tot de tentoonstelling, eveneens begeleid door een gids .

PROGRAMMA

 • 8.15 uur: vertrek vanaf parking Bodart
 • 10 uur: start rondleiding in Le Bois du Cazier (tot 12 uur)
 • 12 uur: vertrek met bus naar Morlanwelz, La Terrasse de Mariemont voor middagmaal
 • 14.30 uur: rondleiding in het Museum van Mariemont, tentoonstelling Galenus
 • 16.30 uur: einde rondleiding
 • 17 uur: vertrek naar Leuven
 • 18.30 uur: aankomst parking Bodart

PRAKTISCH

Deelnameprijs per persoon:

* 50 euro voor S.P.Q.R.-leden
* 55 euro voor niet-leden

Vooraf inschrijven is verplicht. De inschrijvingen worden afgesloten op 3 november. Wie naar de tentoonstelling of de verkenning naar Le Bois du Cazier komt zonder ingeschreven te zijn kan NIET met de groep mee naar binnen.

Stuur een mailtje naar chris@spqr.be met het aantal personen, de namen van de deelnemers en de vermelding ‘lid’ of ‘niet-lid’. Je ontvangt een bevestiging via e-mail.

Bevestig vervolgens je deelname door storting van het vereiste bedrag op bankrekeningnummer BE 58 6528 3976 7579 van S.P.Q.R. Events in 3000 Leuven met vermelding van “…. aantal personen – “Galenus”.

Inschrijvingen zijn vanaf nu mogelijk. Het aantal plaatsen is beperkt.

Eén reactie to “Schrijf nu in voor de daguitstap met S.P.Q.R. naar Mariemont”

 1. Tine Soete Says:

  Hallo Eric,

  Jammer dat jullie geen opstapplaats voorzien in BERCHEM ANTW…… ik zou dan meegaan.

  Groetjes en veel plezier !

  tine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.