De uit Nederland afkomstige Tessa Vrijmoed, die reeds twaalf jaar in Rome woont en inmiddels transformeerde tot een volbloed Romeinse, presenteerde gisteren haar nieuwe boek. Opnieuw het Colosseum voorbij is vanaf vandaag te koop in de digitale boekenwinkels van Nederland en België.
Het boek bevat een bonte mix van fijngevoellige verhalen, columns, anekdotes en erg nuttige maar niet altijd alledaagse tips. Er is één gemeenschappelijke factor: de pure liefde voor Rome spat er vanaf.
Opnieuw het Colosseum voorbij is zeker geen klassieke reisgids en evenmin een bundeling van reiservaringen. De vlot geschreven en prettig leesbare verhalen zijn erg informatief omdat ze de persoonlijke ervaringen weergeven van iemand die al vele jaren in Rome woont, maar die indien nodig ook met een kritische blik naar bepaalde gebeurtenissen en Italiaanse toestanden kan kijken.
Tessa D.M. Vrijmoed verblijft nu al twaalf jaar in Rome, stichtte er ook een gezin, maar heeft nog steeds een vakantiegevoel. Ze zoekt naar oude filmsets op straat en gaat naar de watervallentuin in de wijk EUR. De historische vrouwen van de Sint-Pieter blijven respect afdwingen, de uitzichten vanaf de Janiculum sprookjesachtig.
Tessa Vrijmoed beschrijft minder bekende locaties en situaties: ze neemt de lezer graag mee in haar leefwereld, letterlijk het Colosseum voorbij. Binnen Rome, naar de volkswijk Garbatella, maar ook verder, zoals tot het zwanenmeer van Spoleto en de villa van keizer Nero in Anzio.
Ze spreekt met de Nederlandse koning Willem-Alexander en kijkt voetbal met Ilja Leonard Pfeijffer. En het stokpaardje van de auteur, scènes uit het dagelijkse Romeinse leven in de 21ste eeuw, krijgt een bijsmaak in deze bizarre coronatijden.
Voor het boek Opnieuw het Colosseum voorbij schreef Tessa Vrijmoed artikels in categorieën als ‘Waar gaan we heen?’ en ‘Bijzondere ontmoetingen’. Daarnaast staan er een aantal verhalen in die tussen 2017 en 2019 verschenen zijn op haar website.
De geselecteerde stukken zijn echter opgefrist, verbeterd en in prettig leesbare categorieën gerangschikt. Naast de talrijke nieuwe teksten zijn bovendien enkele handige adreslijsten aangevuld. Het boek wordt opgefrist met een aantal kleurenillustraties.
Het boek is zoals verteld geen reisgids, maar dient ter inspiratie: Vrijmoed adviseert budgetreizigers, deelt tientallen ideeën voor de kinderen en geeft lees- en kijktips. Daardoor is het boek een waardevolle bron voor wie net dat beetje meer wil weten bij zijn of haar volgende bezoek aan Rome.
Tot de extraatjes behoren een uitgebreid verslag van de donkere coronasluier die in maart 2020 over de stad werd geworpen en een aantal superpraktische ideeën. Ook een aanrader is een lijstje met tips waar je in Rome met baby’s en kinderen naartoe kunt. Niet altijd even gemakkelijk in een stad zoals Rome en informatie die je in de klassieke reisgidsen niet zal terugvinden.
Zoals de auteur zelf stelt: dit is geschikte lectuur voor jezelf, als backpacker, leunstoelreiziger, frequent flyer, expat, expat-op-het-punt-van-vertrek, treinliefhebber, inwoner van Rome of als ouder-die-relaxt-met-de-kids-op-pad-wil.
“Mijn liefde voor Rome is doorheen de jaren alleen maar gegroeid en ik ook, door vallen en opstaan: ik heb aardig wat flaters geslagen. Sowieso al oliedom om op de nationale feestdag van 15 augustus voor het eerst in Rome aan te komen. Alles was potdicht. Winkels en kantoren openden pas in september. Wist ik veel”, lacht Tessa.
“Toen ik na een paar weken eindelijk naar mijn eerste sollicitatie ging, liet ik me uit veiligheid begeleiden door mijn huisbaas. Het gesprek zou namelijk plaatsvinden in de Via Salaria. Mijn alarmbellen waren gaan rinkelen, want ik had eens gehoord dat die straat berucht was om haar prostituees. Gelukkig ging het om een 242 kilometer lange weg en liep ik midden in de stad geen risico door een pooier opgemerkt te worden”, herinnert de auteur zich één van haar eerste ervaringen in de stad.
“Ik ben eens uitgelachen door vrienden omdat ik op een feestje aankwam met wijn in een kartonnen verpakking: dat was totaal ongepast, want dat twee euro kostende vocht drinken blijkbaar alleen daklozen. De keren dat ik omstanders heb laten schudden van het lachen door foutjes in het Italiaans zijn ontelbaar. Maar een van de grootste blunders heb ik waarschijnlijk begaan toen ik de Santa Maria Maggiore wilde bezoeken, een van de vier pauselijke basilieken van Rome. Ik kon de ingang niet vinden, dus ging ik maar weer naar huis. Bleek later dat ik bij de achterkant had gestaan”, grinnikt Tessa.
Inmiddels is zij aardig geïntegreerd. Zij kent haar burgerservice-nummer van zestien karakters uit het hoofd en herkent de sigarenverkoper van tegenover de Chiesa Nuova elders in de bus. Tessa leerde ook dat mensen graag over eten praten: als je iemand ontmoet vraag je liever Wat heb je gegeten? in plaats van Hoe gaat het met je?
“Ik kijk er niet meer van op als fietspaden na tweehonderd meter ophouden. En ik denk niet dat ik hallucineer als de stoep onder mijn voeten lijkt te golven: smeltend asfalt is een bekend fenomeen in snikhete zomers. Ik ken de leukste picknickplekjes langs de Tiber en ik weet dat je voor tweedehands schoolboeken moet rondneuzen in de laadruimtes van de vrachtwagens aan de Lungotevere della Vittoria”, zegt Tessa Vrijmoed.
“Sommige dingen blijven me intrigeren. Zoals hoe men iemand die alleen een master op zak heeft ‘doctor’ noemt. De reclameborden langs de weg naar Ostia voor de knappe privé-detective Elio (is het trouwens gangbaar dat je zo’n speurder nodig hebt?). Mensen die in de zomer binnen zitten met dichte rolluiken en de lichten uit. Het gemak waarmee men de auto pakt. Hoe de prijs van een artikel omhoog gaat als je tegen de winkelier zegt dat je een factuur nodig hebt”.
“Alles bij elkaar genomen kun je zeggen dat mijn leven in Rome een aaneenschakeling is van verbazing en vlinders in mijn buik. Ik zou op dit moment van mijn leven nergens anders willen wonen. Het lijkt een droom dat ik jarenlang dagelijks als meertalig rondleidster in het Vaticaan heb gewerkt. Ik ben moeder geworden op het eiland in de Tiber en heb mijn rijbewijs onder hachelijke omstandigheden gehaald. Ik heb nog steeds het gevoel dat ik met vakantie ben en als ik níet in Rome ben, heb ik heimwee”, aldus Tessa.
“Is het eigenlijk wel slim om een boek als dit uit te geven in tijden als deze? Ik weet het niet. Zoals ik tot voor kort ook niet wist wat een coronavirus was. Wat ik wél weet is dat Rome zich grandioos en in alle veiligheid heeft aangepast aan de tijdelijke, nieuwe leefmaatregelen. En wat nog meer? De stad staat te springen om bezoekers te onthalen op ruime terrassen en in lege museumzalen”, besluit Tessa Vrijmoed.
Met dit boek in de hand zal je volgende verkenning van Rome ongetwijfeld een heleboel nieuwe ontdekkingen opleveren.
Opnieuw het Colosseum voorbij is online te koop in een aantal grotere webwinkels, waarvan je hierna de directe links naar de websites kan terugvinden.
Je kan klikken op je voorkeurswinkel om het boek meteen te bestellen.
Ako
Boekenwereld
Bol.com
Bookspot
Bruna
Proxis
Standaard Boekhandel
Een gloednieuw hebbeding voor elke Romeliefhebber: dat vraagt om actie. We geven exclusief aan onze clubleden vijf exemplaren weg van dit nieuwe boek. Daar moet je wel wat voor doen.
Op deze beveiligde pagina vind je vijf quizvragen. De clubleden van S.P.Q.R. kregen hun paswoord voor deze pagina toegestuurd.
We verwachten van jullie de vijf juiste antwoorden op een rijtje. Je kan ze tot en met 10 juli sturen naar boek@spqr.be. Vergeet niet je naam en volledige postadres te vermelden, anders is je inzending ongeldig.
Uit alle juiste inzendingen loten we vijf gelukkige winnaars. Die krijgen het boek thuisgestuurd en kunnen vervolgens meteen op verkenning naar Rome om de vele tips uit het boek in de praktijk te beproeven.
KLIK HIER OM DEEL TE NEMEN AAN DE QUIZ
Opnieuw het Colosseum voorbij
Tessa D.M. Vrijmoed
Formaat: 23,5 x 15,5 x 2,1 cm
Paperback, 244 pagina’s
Met kleurenillustraties
Uitgever: Brave New Books
Eerste druk: 1 juli 2020
ISBN: 9789464056235
Omslagfoto: Mariëlle van der Marel
Grafische vormgeving: Martine Nieuwenhuis
Prijs: 25,99 euro
14 juli 2020 om 18:13 |
[…] Claes van S.P.Q.R., vereniging van […]