Einde tweede restauratiefase maakt ondergronds gedeelte Colosseum toegankelijk

Een beperkt gedeelte van de ondergrondse ruimtes en gangen in het Colosseum was al sinds 2016 te bezoeken. Nu zijn de restauratiewerken die de voorbije jaren aan de ondergrondse structuur werden uitgevoerd voltooid. Daarmee wordt het ondergrondse circuit voor bezoekers met ongeveer 160 m aanzienlijk uitgebreid.

De opening van de ondergrondse niveaus waar in de oudheid gladiatoren en dieren wachtten voordat ze de strijd aangingen, is in die zin uniek dat het voor het eerst in de geschiedenis is dat op deze plek publiek wordt toegelaten.

Destijds werden de bezoekers van de spelen ver van de gevaarlijke dieren en de gladiatoren gehouden.

Voor bezoekers is een houten wandelpad aangelegd en via dat platform kan je nu door de ondergrondse structuur lopen. De gangen verbinden de verschillende kamers waar de hoofdrolspelers moesten wachten vooraleer ze de arena zouden betreden.

In de Oscarwinnende film Gladiator van Ridley Scott zit een scène waarin dat mooi wordt getoond. Dit was als het ware de backstage ruimte.

Hier gebeurden alle voorbereidingen en werden niet alleen de gladiatoren en dieren, maar ook andere rekwisieten en wapens klaargemaakt om ingezet te worden bij het ‘optreden’ van de hoofdrolspelers.

Het ondergrondse gedeelte werd in de oudheid verlicht door fakkels. Omdat het oorspronkelijke grondniveau van de arena al lang geleden verdwenen is, is het nu rechtstreeks zichtbaar vanaf de bovenste verdiepingen van het Colosseum en kan het zonlicht er ongehinderd doordringen. De ooit volkomen afgeschermde structuur ligt nu volledig open.

arena_colosseum (1)

Aan het ondergrondse restauratieproject hebben de voorbije jaren meer dan tachtig archeologen, restaurateurs, ingenieurs en architecten gewerkt.

Het team maakte onder meer gebruik van fotografisch onderzoek en oppervlaktekartering, maar het was vooral een langdurig en langzaam vorderend karwei om de eeuwenoude laag vuil, afzettingen, algen en korstmossen nauwgezet weg te halen.

Soms moesten ook sporen van eerdere matig uitgevoerde restauraties worden verwijderd en vervangen door meer authentieke materialen.

Ondergronds werd ook een systeem geïnstalleerd om de infiltratie van water in het metselwerk zoveel mogelijk te verminderen. Waterinfiltratie is één van de belangrijkste oorzaken van verval.

ipogei_colosseo

Concreet omvatte dit project de afronding van de tweede fase van de grootschalige restauratie van het Flavische amfitheater die enkele jaren geleden begon met de grootschalige renovatie van de buitengevels.

Het derde en laatste deel van de restauratiecampagne die in 2024 wordt afgerond omvat de herstelling van de wandelgalerijen en het verlichtingssysteem in het monument. Er wordt ook een nieuw bezoekerscentrum gebouwd.

Net als de tweede restauratiefase zal ook die ingreep worden betaald uit het restauratiefonds van 25 miljoen euro dat Diego Della Valle van schoenenfabrikant Tod’s destijds ter beschikking stelde voor de restauratie van het monument.

Bij de opening van de ondergrondse structuur herinnerde minister van Cultuur Dario Franceschini eraan hoe enkele jaren geleden heel wat controverse en discussies ontstonden toen bekend werd dat een privésponsor de restauratie van het Colosseum op zich zou nemen.

Tegenstanders vonden het niet kunnen dat particulieren ook maar enige greep op de nationale monumenten zouden krijgen.

Het was toen nog behoorlijk nieuw dat een bedrijf geld ter beschikking stelde om het culturele erfgoed van het land te beschermen. Dat Tod’s meteen 25 miljoen euro op tafel legde was ongezien.

Voor Franceschini was het echter de aanzet om de nieuwe Art Bonus-wet in te voeren die zonder veel problemen door het parlement werd goedgekeurd en die de publiek-private samenwerking voortaan zou vergemakkelijken.

Bedrijven kunnen sindsdien genieten van een belangrijk belastingvoordeel als ze geld doneren voor culturele en archeologische projecten. Amper twee jaar na de invoering had de nieuwe wet al een half miljard euro opgeleverd.

Sindsdien gebeuren, zeker in Rome, steeds vaker schenkingen door bedrijven voor allerlei restauratieprojecten. Vooral Fendi en Bulgari lieten zich in dit verband de jongste jaren opmerken.

Dat is niet alleen positief voor hun eigen imago, vooral de overheid is er blij mee omdat er voor de absoluut noodzakelijke restauratieprojecten altijd geld te kort is.

Mede door de zeer gulle gift die Diego Della Valle van Tod’s destijds deed voor het Colosseum is de jongste jaren op dit vlak toch een en ander veranderd.

De absurde ideologische barrière tussen publiek en privé is weggevallen. Beiden werken nu samen bij het beheer en de instandhouding van ons culturele erfgoed, sprak Franceschini tijdens de officiële opening van het ondergrondse gangenstelsel.

Franceschini merkt op dat de Art Bonus weliswaar belangrijke resultaten heeft opgeleverd, maar dat zich geen grote bedrijven hebben gemeld.

Het gaat vrijwel altijd om microdonaties, die uiteraard welkom zijn, maar bij echt grootschalige projecten van het kaliber zoals het Colosseum, volstaan een paar miljoenen niet.

Alfonsina Russo, directeur van het Archeologisch Park van het Colosseum, zei in haar toespraak dat bezoekers dankzij de openstelling van het nieuwe ondergrondse gedeelte in staat zullen zijn om beter te begrijpen hoe het Colosseum vroeger functioneerde.

Diego Della Valle, de topman van Tod’s, sprak tijdens de openingsceremonie over de impact die de Covid-19-pandemie op Italië heeft gehad en omschreef het virus als een tragedie die niet alleen veel mensenlevens heeft gekost, maar ook veel economisch en financieel leed heeft veroorzaakt en het toerisme in het land naar een absoluut dieptepunt heeft geduwd.

gelatocolosseo

Het is tijd om opnieuw een nieuwe start te nemen en vooruit te blijven kijken. Er wacht nog veel werk.

Als particuliere bedrijven goed samenwerken met de overheid voor de vrijwaring van het openbare kunsterfgoed, gebeuren er mooie dingen, zei Della Valle, die hiermee een oproep deed naar andere bedrijven om mee te helpen investeren in het herstel van het Italiaanse erfgoed.

Italië is eind deze maand gastland voor de G20 Cultuurtop die zal plaatsvinden op 29 en 30 juli. Premier Mario Draghi zal de Europese afgevaardigden ontvangen in het Colosseum, de plek die iedereen in de wereld meteen doet denken aan Rome.

Zoals bekend wil Franceschini in het Colosseum een nieuwe arenavloer bouwen (zie ontwerpbeeld hieronder) die de ondergrondse ruimtes zal bedekken en tegen weersinvloeden beschermen.

Er komt ook een hoogtechnologisch podium, waar culturele evenementen zoals concerten, theateropvoeringen en opera’s kunnen plaatsvinden. Het initiatief kent zowel voor- als tegenstanders.

Voor een bezoek aan het Colosseum kies je best het ticket Full Experience. Dat ticket is 48 uur geldig en je kan behalve een volledig bezoek aan het Colosseum en de lopende tentoonstelling over Pompeii, ook genieten van enkele extraatjes op de Palatijn en het Forum Romanum.

https://www.coopculture.it/colosseo-e-shop.cfm

Hier kan je een filmpje van de officiële opening bekijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.