Historisch archief van het Italiaanse toerisme opengesteld

Het onschatbare culturele erfgoed van het ENIT (Agenzia Nazionale del Turismo of het Italiaanse Nationale Bureau voor Toerisme) dat werd opgericht in 1919, is voortaan voor iedereen online toegankelijk.

Enit (3)

Het ENIT-archief wordt nog steeds bijgewerkt en aangevuld. Het is een fantastische plek om een tijdje nostalgisch in te grasduinen. Je kan de inhoud beschouwen als een permanente virtuele tentoonstelling. Computerverslaving loert om de hoek.

In totaal werden reeds meer dan 160.000 foto’s, posters, negatieven, dia’s en publicaties gedigitaliseerd. Dat project zal volgens de verwachting in de loop van 2023 worden afgerond.

Enit (7)

Dat had eigenlijk dit jaar al moeten gebeuren, naar aanleiding van de honderdste verjaardag van ENIT. Het is voor niemand een verrassing dat het Covid-19-virus ook hier de spelbreker was.

Het gaat om de resultaten van campagnes en opdrachten die ENIT tussen 1920 en de jaren ’70 van de vorige eeuw lanceerde en produceerde.

De rode draad was daarbij altijd dezelfde: Italië in het buitenland bekend maken als een toeristische bestemming met topkwaliteit.

Enit (4)

Het is boeiend om na te gaan hoe de campagnes zich telkens opnieuw aanpasten aan de tijdsgeest en de interesses van het publiek.

Het archief bevat ook vele duizenden foto’s die werden gemaakt in de aanloop naar campagnes, maar die uiteindelijk niet werden gebruikt. Vele beelden zijn dus nooit eerder gepubliceerd.

Enit (9)

Het zijn stuk voor stuk unieke tijdsdocumenten. Op vele foto’s is bijvoorbeeld de auto jarenlang een duidelijke dominante factor op plekken waar dat vandaag volkomen ondenkbaar zou zijn. Al kon men ook toen natuurlijk al genieten van een terrasje.

Enit (1)

Tegelijk met de reorganisatie en openstelling van het enorme archief, worden ook de duizenden fraaie affiches uit het verleden van de toeristische dienst gered.

Het gaat om een prachtige reeks posters, de ene al wat creatiever dan de andere, die de mooiste en pittoreske plekjes van Italië doorheen de jaren tonen of belangrijke gebeurtenissen en tentoonstellingen in de kijker zetten.

Enit (8)

Heel wat ontwerpen werden gemaakt door beroemde kunstenaars (of artiesten die pas veel later bekend werden) en van sommige was zelfs niet meer geweten dat ze in het verleden ooit een opdracht voor het toerisme-agentschap hadden uitgevoerd.

Het posterarchief van ENIT is niet volledig. Het archief is in het verleden niet altijd even zorgvuldig bijgehouden en ook de oorlogsjaren hebben niet echt geholpen.

Enit (6)

Het toerismebureau doet daarom beroep op particuliere verzamelaars en kunstgalerijen om alle affiches die de toeristische dienst ooit uitgaf en die men eventueel bezit, te melden.

Zo kunnen dan ook de ontbrekende en wellicht zelfs tot dusver onbekende posters worden gedigitaliseerd en later opgenomen in het archief.

Enit (2)

Om een bepaald werk te bekijken volstaat een eenvoudige of geavanceerde zoekopdracht . Je kan het type, de auteur of de datum van interesse invoeren.

Naast de posters zijn er ook foto’s met fragmenten van de filmdocumentaires die ENIT in het verleden heeft gemaakt, evenals de reclamecampagnes die werden gerealiseerd door een aantal van de beste ontwerpers uit de jaren ’30, ’40 en ‘50.

www.mostrevirtuali.enit.it

www.mostrevirtuali.enit.it/archivio/?salvata

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.