Italië legt e-steps aan banden

Niet alleen in Rome, maar ook elders in Italië loopt het gebruik van de elektrische deelsteps volledig uit de hand. Dagelijks slingeren duizenden achtergelaten tweewielers rond op de meest onmogelijke plaatsen. Ze versperren toegangen tot metro- en bushaltes en hinderen voetgangers.

Daarnaast stijgt ook het aantal ongevallen met e-steps fors en worden dagelijks talrijke overtredingen vastgesteld. Italië heeft zopas een nieuwe wegcode ingevoerd om orde op zaken te stellen en de politie voldoende bevoegdheden te geven om op te treden.

esteps (2)

Gebruikers van e-steps mogen niet meer op trottoirs rijden en mogen ook niet op voetpaden parkeren, hun voertuig achterlaten of in de verkeerde richting door eenrichtingsstraten rijden.

De maximumsnelheid van elektrische steps wordt eveneens beperkt. De limiet wordt verlaagd van 25 km/uur naar 20 km/uur op de weg. In voetgangersgebieden blijft de maximumsnelheid 6 km/uur. Wie jonger is dan 14 jaar moet verplicht een helm dragen.

esteps (1)

In het parlement werd eerder al gedebatteerd over het gebruik van de e-steps. Er gingen stemmen om het gebruik ervan te verbieden voor minderjarigen. Alle gebruikers, ook volwassenen, zouden verplicht een helm moeten dragen. Dat vond een meerderheid van de parlementsleden te verregaand en beide voorstellen werden weggestemd.

Een ander voorstel was het opleggen van een verplichte verzekering voor wie een e-step gebruikt. Dat idee is niet afgeschoten, maar wordt bestudeerd en in mei volgend jaar opnieuw door het parlement behandeld.

Gebruikers van e-steps mogen nog steeds geen passagiers vervoeren, iets wat in Rome op grote schaal wel gebeurt. Om de haverklap zie je wel twee personen op een step voorbijrazen. Wie gepakt wordt riskeert 50 euro boete.

Er werden nog enkele andere dingen aangepast of gewijzigd in het verkeersreglement. Zo zijn er nieuwe regels voor zebrapaden. Voetgangers moeten voortaan voorrang krijgen wanneer ze op het punt staan om over te steken, niet alleen wanneer ze zich al op het zebrapad bevinden.

esteps (3)

De boetes voor het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden werden uitgebreid tot al wie de handen van het stuur haalt om laptops, tablets of andere elektrische apparaten te gebruiken.

Motorrijders worden beboet als hun passagier geen helm draagt, ook als die passagier een minderjarige is. Er zijn hogere boetes ingevoerd voor automobilisten die afval uit hun wagen gooien.

De boetes worden ook verhoogd voor illegaal parkeren op plekken die zijn gereserveerd voor het opladen van elektrische auto’s, of op parkeerplaatsen die gereserveerd zijn voor zwangere vrouwen en ouders met kinderen tot drie jaar.

auto_fiat500

Automobilisten die parkeerplaatsen bezetten die gereserveerd zijn voor mensen met een handicap, krijgen een boete die kan variëren tussen 168 euro en 672 euro. Een dergelijke overtreding resulteert ook in zes strafpunten op het rijbewijs. Tot nu toe kreeg een overtreder hiervoor twee strafpunten.

Vanaf 1 januari 2022 kunnen houders van een mindervaliden-pasje ook gratis parkeren op betaalde parkeerplaatsen of parkeerterreinen als de voor hen gereserveerde plaatsen bezet of niet beschikbaar zijn.

De nieuwe wegcode bepaalt ook dat het verboden is om voertuigen te bekleden met reclame of slogans die discriminerend zijn voor vrouwen, homo’s, etnische en religieuze groepen en mensen met een handicap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.