Dit jaar op 9 en 10 september opnieuw Caesarfeesten in Velzeke

Belangrijk nieuws uit het kleine Oost-Vlaamse dorp Velzeke. Na een kwarteeuw worden dit jaar opnieuw Caesarfeesten georganiseerd. Die zullen plaatsvinden op zaterdag 9 en zondag 10 september.

Bezoekers mogen zich verwachten aan een Romeins legioen met re-enactmentgroepen en honderden figuranten, demonstraties, tentenkampen met oude ambachten en gladiatorengevechten.

In het Archeocentrum zijn er tentoonstellingen, workshops en kinderactiviteiten. De feesten moeten een hoogtepunt worden van re-enactment en experimentele archeologie. Bovendien zal deze gratis uitstap de liefde voor geschiedenis aanwakkeren.

De Caesarfeesten ontstonden in de negentiende eeuw. Het nog jonge België pakte toen graag uit met figuren uit de geschiedenis waarop het land trots kon zijn. Velzeke begon toen om de 25 jaar Caesarfeesten te organiseren.

reenactment

De editie in 1998 regende volledig uit, maar lokte toch nog 20.000 bezoekers naar Velzeke. In dat jaar werd ook een standbeeld van Julius Caesar op het dorpsplein ingehuldigd.

Tijdens de regering van keizer Augustus werd in Velzeke een Romeins legerkamp gebouwd dat in de Gallo-Romeinse periode (eerste en tweede eeuw na Christus) uitgroeide tot een vicus op het kruispunt van de heirbaan Boulogne-Asse-Tongeren en de heirbaan Velzeke-Bavay. Er zijn in de streek verschillende sporen uit die (Gallo-)Romeinse tijd teruggevonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.