Lufthansa tekent intentieverklaring voor toetreding tot ITA Airways

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa komt een stapje dichter bij de geplande overname van luchtvaartmaatschappij ITA Airways, de opvolger van het failliete Alitalia.

Lufthansa en het Italiaanse Ministerie van Financiën hebben zopas een intentieverklaring getekend voor de toetreding van Lufthansa tot ITA Airways. Daardoor kan de Duitse maatschappij exclusieve onderhandelingen starten met de Italiaanse staat die de enige eigenaar is van ITA Airways.

Lufthansa zou mikken op een minderheidsbelang van 40 tot 45 procent in de Italiaanse maatschappij, maar de kans is groot dat het in de toekomst tot een volledige overname komt.

In Italiaanse media wordt gesproken over een bedrag van 250 tot 300 miljoen euro. Daarmee zou Lufthansa 45 procent van ITA Airways in handen krijgen.

ita_airways (2)

De regering van Mario Draghi zag meer heil in een privatisering, waarbij ITA Airways zou worden verkocht aan de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie Air France/KLM en het Amerikaanse Delta Airlines. Bij die deal zou het eveneens Amerikaanse investeringsfonds Certares het grootste deel  financieren.

De nieuwe regering van Giorgia Meloni zag dat anders. Ook minister van Economie Giancarlo Giorgetti zag liever Lufthansa komen dan Air France/KLM en de Amerikanen.

lufthansa

Een alliantie met of een overname van ITA Airways zou Lufthansa in Italië heel wat opleveren. Dankzij Rome-Fiumicino ligt dan de weg open voor extra lange afstandsvluchten naar Afrika en Zuid-Amerika. In 2003 nam Lufthansa ook al de Italiaanse regionale luchtvaartmaatschappij Air Dolomiti volledig over.

Lufthansa en ITA Airways hebben afzonderlijk van elkaar ook een intentieovereenkomst met de Italiaanse spoorwegen getekend om het spoor- en luchtvaartverkeer in Italië beter op elkaar te laten aansluiten. Het is nog niet duidelijk of men met dit initiatief ook de spoorwegen wil betrekken bij de privatisering van ITA Airways.

ITA Airways ontstond uit het puin van Alitalia, dat in 2017 over de kop ging. De maatschappij was al sinds 2002 verlieslatend en ook de jaren daarvoor waren niet al te florissant. De Italiaanse regering hield de maatschappij nog tot oktober 2021 in de lucht, waarna ze werd vervangen door de afgeslankte opvolger ITA Airways.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.