Op de derde verdieping van Palazzo Caffarelli in de Capitolijnse Musea is de tentoonstelling La Roma della Repubblica. Il racconto dell’Archeologia (Het Rome van de Republiek. Het verhaal van de archeologie) aan de gang. De expo is te bezoeken tot 24 september 2023.
Het is het tweede deel van de grote tentoonstellingscyclus Il Racconto dell’Archeologia, waarvan we in 2018 op dezelfde locatie de expo La Roma dei Re (Het Rome van de Koningen) konden meemaken. Die werd toen wegens groot succes verlengd tot 2 juni 2019.
Door de coronaperikelen liet het volgende deel van deze tentoonstelling wat langer dan gepland op zich wachten, maar nu is het dus zover. Nu het ergste Covid-leed achter de rug lijkt, riskeerde de Direzione Musei Archeologici e Storico-artistici het om uit te pakken met het tweede luik van de cyclus.
Dat was al dus al eerder gepland, maar Rome heeft na het uitbreken van de pandemie in februari 2020 en de opeenvolgende lockdowns en de strenge coronamaatregelen, veel culturele achterstand en schade opgelopen. Die wordt momenteel volop ingehaald.
De tentoonstelling werd ondergebracht in het steeds vaker gebruikte Palazzo Caffarelli al Campidoglio. Die laatste toevoeging wordt vaak gegeven om het gebouw te onderscheiden van de andere paleizen die de familie Caffarelli in Rome bezat, waaronder het Palazzo Vidoni Caffarelli aan de Via del Sudario en het Palazzo Della Porta Negroni Caffarelli aan de Via dei Condotti.
Het palazzo staat op de zuidwestkant van het Capitool en doet tegenwoordig dienst als een vleugel van de Capitolijnse Musea. Hier bevindt zich ook een bar met een panoramisch uitzicht.
De tentoonstellingscyclus zet de verschillende belangrijke fases van de geschiedenis van Rome in de kijker, illustreert en reconstrueert de gebruiken, de ideologieën en de vaardigheden uit die periode.
Ze verduidelijkt hoe de contacten met de verschillende gebieden en volkeren in de omgeving verliepen, hoe de gemeenschappen die toen in Rome leefden, op sociaal en cultureel vlak met elkaar omgingen en hoe de verhoudingen tussen mannen en vrouwen waren.
De tentoonstelling maakt uitgebreid gebruik van de resultaten van het meest recente archeologisch onderzoek in het noordoostelijke deel van de Palatijnse heuvel en de Veliaheuvel, ter hoogte van de Boog van Titus.
Er wordt ook geput uit de jongste onderzoeksresultaten van het Sant’Omobono-gebied en het Forum Boarium. De ontdekkingen, gegevens en bevindingen die deze onderzoeken opleverden, worden tijdens deze tentoonstellingscyclus voor het eerst gepresenteerd aan het publiek.
Aan de tentoonstelling wordt meegewerkt door verschillende Italiaanse musea en binnen- en buitenlandse universiteiten. Vele kunstvoorwerpen werden nog nooit aan het publiek getoond. Ze komen uit de gigantische opslagruimtes van de stad of werden ontdekt tijdens recente opgravingen.
De tentoonstelling in Palazzo Caffarelli illustreert, door middel van een reeks thema’s en archeologische contexten, de kenmerken en transformaties van de Romeinse samenleving in de loop van vijf eeuwen, van de vijfde tot het midden van de eerste eeuw v. Chr.
Er worden ongeveer 1.800 bronzen, stenen, terracotta en marmeren artefacten getoond. In vele gevallen gaat het om vondsten die na lang en complex onderzoek opnieuw werden gereconstrueerd, waarvan de originele kleuren werden teruggehaald en waarmee bezoekers nu voor het eerst kunnen kennismaken.
Het zeer hoge artistieke niveau uit deze periode komt voornamelijk tot uiting in de artefacten van terracotta. De Romeinse kunst bereikt in die periode een zeldzame hoogte, iets wat uitstekend wordt geïllustreerd door de bijzonder fraaie en buitengewone beelden van de Via Latina.
Een grote ruimte is gewijd aan het thema religie, waar zowel de officiële tempelgebruiken als de volksdevotie uit die tijd aan bod komen. Dit laatste wordt uitgedrukt in votiefoffers of votiefdepots waarbij één of meer voorwerpen worden tentoongesteld of gedeponeerd op een heilige plaats voor religieuze doeleinden. Dergelijke voorwerpen werden over het algemeen gemaakt om in de gunst te komen bij goden en om bovennatuurlijke krachten op te wekken.
Andere offergaven werden zeer waarschijnlijk beschouwd als geschenken aan de godheid, niet gekoppeld aan een specifieke behoefte. Hoewel sommige offergaven blijkbaar werden gedaan in afwachting van de vervulling van een bepaalde wens, was het soms gebruikelijker om te wachten tot de wens effectief werd vervuld vooraleer het offer uit dankbaarheid te brengen, waarvoor dan de meer specifieke term ex-voto kan worden gebruikt.
De tentoonstelling besteedt ook aandacht aan de organisatie van de stedelijke infrastructuur en de huisvestingsaspecten, terwijl de zelfverheerlijking van de aristocratie en de belangrijkste opkomende families worden voorgesteld in grafmonumenten.
Ten slotte wordt de ontwikkeling van de ambachtelijke productie van naderbij bekeken. De Romeinse technieken en productiemethodes beperkten zich in de vijfde en de vierde eeuw v. Chr. tot de lokale regio.
Aan het einde van de derde eeuw v. Chr. begonnen vele productiesystemen echter gestandaardiseerde vormen aan te nemen, waardoor de Romeinse producten een veel bredere verspreiding begonnen te kennen.
La Roma della Repubblica. Il racconto dell’Archeologia
Van 13 januari tot en met 24 september 2023
Capitolijnse musea
Palazzo Caffarelli (derde verdieping)
Piazza del Campidoglio
Elke dag van 9.30 tot 19.30 uur
Laatste toegang een uur voor sluitingstijd
Gesloten op 1 mei
Informatie: tel. 06 06 08 (dagelijks van 9 tot 19 uur)
https://museiincomuneroma.vivaticket.it/it/tour/musei-capitolini/2381
Geef een reactie