Vaticaan stelt archieven paus Pius XII vandaag open voor onderzoek

Vandaag stelt het Vaticaan de archieven van paus Pius XII open voor publiek onderzoek. Het pontificaat van de in 1876 geboren Eugenio Pacelli, liep van 1939 tot 1958. De huidige paus Franciscus maakte een jaar geleden de beslissing tot vrijgave van het archief bekend. De openstelling valt samen met de 81ste verjaardag van de verkiezing van kardinaal Eugenio Pacelli tot paus Pius XII.

Al jaren beweren sommigen dat paus Pius XII tijdens de Tweede Wereldoorlog vooral gezwegen en toegekeken heeft tijdens de Jodenvervolgingen en de holocaust. Het Vaticaan hulde zich diplomatisch in stilzwijgen en nam geen uitgesproken standpunt in tegen de nationaal-socialistische Duitse politiek. Zo ontstond het idee dat hij niets deed tegen het Duitse geweld.

Anderen zijn er dan weer van overtuigd dat hij door stille diplomatie wel enorm veel gedaan en bereikt heeft. Zo zou het Vaticaan op een discrete manier duizenden levens hebben gered door het organiseren van vluchtroutes doorheen Italië. De opening van de archieven moet daarover eindelijk duidelijkheid brengen.

Aan de openstelling van de archieven is enorm veel werk vooraf gegaan. De voorbije jaren heeft een team onder leiding van de Vlaming Johan Ickx 1,3 miljoen documenten uit het archief gedigitaliseerd, zodat die nu op een vlotte manier beschikbaar zullen zijn voor onderzoek.  Johan Ickx is het hoofd van het Historisch Archief van het Staatssecretariaat op het Vaticaan. Er hebben zich al meer dan 150 wetenschappers gemeld om onderzoek te kunnen doen.

Johan Ickx won twee jaar geleden de Romulusprijs van S.P.Q.R. voor zijn boek De oorlog en het Vaticaan, waarin ook al een tot dusver onbekend verhaal uit de periode van de Eerste Wereldoorlog werd bekendgemaakt en waarin Eugenio Pacelli (de latere paus Pius XII) ook al een belangrijke rol speelde.

Eén reactie to “Vaticaan stelt archieven paus Pius XII vandaag open voor onderzoek”

  1. riemer knoop Says:

    De geleerde Ickx brengt een tijdige en welkome boodschap. “Pius XII was okay” en “Slachtoffer van gerichte defamatie”. Maar hij is slechts de huisarchivaris van The Office. Waar is het onafhankelijke oordeel? Feiten spreken immers zelden voor zichzelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.