Heel Italië in quarantaine geplaatst

Het kan blijkbaar altijd nog erger. Premier Giuseppe Conte maakte zopas bekend dat heel Italië volledig in quarantaine gaat. Vanaf morgen moet iedereen thuisblijven om de verspreiding van het coronavirus te beperken. De regering nam deze zeer drastische maatregel vanavond laat nadat bleek dat het aantal besmettingen in Italië met 25% gestegen is.

colosseo

Mensen mogen zich enkel nog verplaatsen voor hun werk of voor noodgevallen. Dat is de enige reden dat het openbaar vervoer nog actief is. De treinen rijden, net als de metro in de grote steden en de bussen. Het internationale treinverkeer is wel aan banden gelegd. De treinen tussen Parijs en Venetië en tussen Marseille en Milaan zijn afgeschaft tot 3 april.

De logistieke sector blijft actief zodat de bevoorrading niet in het gedrang komt. De beperkingen zijn voorloig dus niet van toepassing op het goederenvervoer van en naar Italië. Chauffeurs moeten bij controle via hun vrachtbrief wel kunnen aantonen dat ze om professionele redenen in Italië moeten zijn.

De luchthavens en stations blijven voorlopig nog open, al worden toeristen bij aankomst teruggestuurd. Wie omwille van zaken naar Italië reist mag wel binnen, maar die reizigers hebben een bewijs van hun werk- of opdrachtgever nodig dat hun professionele aanwezigheid in het land nodig is. Er zijn uitzonderingen voor medische en dringende redenen.

Wie het land binnenkomt wordt sinds enkele weken al gescand met een thermische koortsmeter en moet bij de lokale autoriteiten een verklaring op eer afleggen. Italianen mogen vanuit het buitenland naar huis terugkeren, op voorwaarde dat ze uit eigen beweging twee weken in quarantaine gaan.

Vertrekken uit Italië met het vliegtuig is nog altijd toegestaan. Toeristen mogen het land verlaten, al wordt het steeds moeilijker nog een zitje te vinden op een vliegtuig. Alle luchtvaartmaatschappijen hebben fors geschrapt in hun vluchtschema. Buitenlandse Zaken raadt ook aan om vóór het vertrek eerst contact op te nemen met de lokale autoriteiten in Italië om niet voor onverwachte verrassingen komen te staan.

De strenge maatregelen komen er nadat tijdens het voorbije weekend in Noord-Italië al een kwart van de bevolking in quarantaine was geplaatst. Inwoners van de regio Lombardije en veertien provincies mochten de regio niet meer verlaten. Niemand anders mocht het gebied ook in. De quarantaine-maatregel voor die zone wordt vanaf nu dus tot minstens 3 april uitgebreid tot het hele land. Premier Conte vatte de uitzonderlijke beslissing samen in twee woorden: blijf thuis.

Alle reeds eerder genomen maatregelen blijven geldig of worden verlengd tot 3 april. Na die datum wordt de situatie herbekeken. Musea en archeologische sites blijven dicht, tentoonstellingen worden gesloten. Op scholen en universiteiten worden geen lessen meer gegeven.

legetafels

Alle sportactiviteiten inclusief de wedstrijden in de hoogste voetbalklasse zijn afgelast. Huwelijken kunnen alleen worden gesloten met de getuigen en zonder gasten. Bij begrafenissen is alleen een gebed voorzien op de begraafplaats.

Voor cafés en restaurants geldt een avondklok: zij moeten sluiten om 18 uur. Bij overtredingen wordt de zaak gesloten. Wie andere mensen ontmoet, op straat of in winkels, wordt verondersteld één meter afstand te houden van elkaar. Cruiseschepen mogen niet meer aanmeren.

Op overtredingen staan boetes van 206 euro tot drie maanden celstraf. Voor wie de quarantaine niet naleeft zijn ergere straffen voorzien. Controles gebeuren onder meer op wegen, aan tolhokjes en in treinen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.