Nieuwe archeologische vondsten op de Via Tiburtina in Rome

Tijdens de aanleg van extra rijstroken op de Via Tiburtina werden verschillende waardevolle archeologische vondsten gedaan. Er werd onder meer een grote structuur uit de eerste of tweede eeuw v. Chr. blootgelegd, opgebouwd met blokken tufsteen.

Op die fundamenten werd in de vierde of vijfde eeuw een nieuw gebouw opgetrokken, met muren uit baksteen. Er werden ook verschillende amforen aangetroffen. Ook zijn restanten van een netvormig metselwerk ontdekt, wellicht gerelateerd aan een taberna of een graf.

Tijdens de actuele graafwerken werden ook, niet zo verwonderlijk, delen aangetroffen van de oude Via Tiburtina. Die pas ontdekte delen, waaronder een groot en vrijwel ongeschonden stuk van 13 m, bevonden zich in verrassend goede staat.

Net als op de bestrating van de Via Appia Antica zijn op de nu blootgelegde wegbedekking de groeven en sporen zichtbaar die werden achtergelaten door de wielen van de vele duizenden wagens en karren die hier in de oudheid hebben gereden.

Het is overigens niet de eerste keer dat de bekende Romeinse weg onverwachte vondsten prijsgeeft. De Via Tiburtina bracht voornamelijk reizigers vanuit Rome over een afstand van ongeveer 45 km in noordoostelijke richting naar Tivoli (Tibur).

De Via Tiburtina werd omstreeks 286 v. Chr. aangelegd door de Romeinse consul Marcus Valerius Maximus en in de eeuwen daarna geleidelijk uitgebreid en verlengd.

De weg werd al gauw een belangrijke verkeersader. De totale lengte bedroeg ongeveer 200 km en liep van Rome tot Aternum, het huidige Pescara. Het eerste deel van de Via Tiburtina heette lange tijd de Via Valeria.

De Via Tiburtina begon in Rome aan de Porta Esquilina (die in 286 werd omgebouwd tot de triomfboog van Gallienus) in de Muur van Servius Tullius.

Na 271 werd het vertrekpunt van de Via Tiburtina verplaatst naar de Porta Tiburtina, een stadspoort in de toen nieuw gebouwde Aureliaanse Muur.

De weg werd veel gebruikt door de Romeinse elite die hun villa’s in de omgeving van Tibur, het huidige Tivoli, hadden gebouwd. Beroemde personages zoals Marius, Sallustius, Cassius, Catullus, Horatius, Maecenas, Varus en keizer Trajanus hadden er een weelderig buitenverblijf.

tiburtinaOp dit kaartje zie je de Via Tiburtina (roze), de Via Flaminia (blauw)
en de Via Salaria (rood) met Rome als vertrekpunt.

Ook keizer Hadrianus had voor zichzelf in Tibur/Tivoli een stulpje laten bouwen op een oppervlakte van ongeveer 120 ha. Ook vandaag is deze villa nog steeds een schitterende archeologische bezienswaardigheid.

Het landgoed omvatte behalve het keizerlijk paleis, thermen, bibliotheken, theaters, een zwembad, personeelsvertrekken, banketzalen, ondergrondse gangen, altaren, een sportstadion, een kunstgalerij, uitgestrekte tuinen boordevol kunstwerken, grotten, dierenverblijven, een wildpark, een vijver, pleinen met fonteinen, watervallen en visbekkens.

De Villa Hadriana stond bekend als één van de rijkste complexen uit de oudheid. Zelfs de restanten ervan die je vandaag kan bezoeken, zijn nog altijd indrukwekkend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.