Alitalia wordt opnieuw een staatsbedrijf

De Italiaanse regering wil de al jaren in moeilijkheden verkerende luchtvaartmaatschappij Alitalia opnieuw nationaliseren. Daardoor wordt Alitalia dus weer een volledig staatsbedrijf. Nochtans heeft de Italiaanse regering in het verleden al vaker laten weten dat niet langer geld wilde pompen in Alitalia. Nu gebeurt dat dus toch opnieuw. De overheid wil de controle van Alitalia via een speciaal daarvoor opgezet fonds overnemen.

Italië zou naar aanleiding van de coronacrisis een steunpakket van een half miljard euro voorbereiden voor de luchtvaartsector. Daarnaast zouden ook nog andere maatregelen ten waarde van 3 miljard euro in de maak zijn. Daarmee kan de nieuwe nationalisatie van Alitalia betaald worden. Het geld maakt deel uit van een pakket van 25 miljard euro dat de Italiaanse Staat in de economie zal pompen om de gevolgen van de corona-uitbraak op te vangen.

Alitalia, dat in 2017 al technisch failliet was, overleefde de voorbije jaren door een lening van 1,3 miljard euro van de Italiaanse Staat. Maar de maatschappij is nu door de coronacrisis nog dieper in de problemen gekomen. Het vliegverkeer van en naar Italië is bijna volledig stilgevallen. Volgens Italiaanse media vliegt de maatschappij nu letterlijk op haar laatste druppels kerosine. Alle liquide middelen zijn naar verluidt uitgeput.

De overheid hield Alitalia de voorbije jaren op de been, nadat grootaandeelhouder Etihad Airways (de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten) zich terugtrok vanwege aanhoudende verliezen. Een zoektocht naar nieuwe investeerders liep op niets uit.

De geplande verkoop van Alitalia waaraan de voorbije paar jaren werd gewerkt is evenmin gelukt. De Italianen stelden morgen 18 maart als de deadline voor de biedingen op de luchtvaartmaatschappij. Onder meer het Duitse Lufthansa en het Amerikaanse Delta Air Lines voerden in het verleden gesprekken over een mogelijk belang in Alitalia, maar die leverden uiteindelijk niets op.

Alitalia vervoert jaarlijks 22 miljoen passagiers en heeft een vloot van ruim honderd vliegtuigen, waaronder veertien Airbus A330’s en twaalf Boeing 777’s voor de lange afstand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.