Pechvogel van vulkaanramp gevonden tijdens opgravingen in Pompeï

Archeologen hebben bij opgravingen in Pompeï, de Romeinse stad die in 79 na Christus onder as en stenen van de vulkaan de Vesuvius werd bedolven, de stoffelijke resten van een ongeveer 35-jarige man gevonden. De wetenschappers vermoeden dat de onfortuinlijke man al op de vlucht was voor de uitbarsting, maar terwijl hij zich omdraaide om ernaar te kijken werd geraakt door een enorme steen van ongeveer 300 kg. Daardoor werd hij letterlijk onthoofd. De resten van de man zijn ontdekt op de eerste verdieping van een gebouw, bovenop een laag kleine stenen die waarschijnlijk ook door de stofwolk meegevoerd zijn.

De nieuwe opgravingscampagne in Pompeï heeft dit voorjaar al heel wat nieuwe bijzondere ontdekkingen opgeleverd. Eerder al werd het skelet van een kind gevonden en kwamen zelfs de overblijfselen van een volledig paard aan het licht. Nu vonden archeologen het lichaam van een man van wie het hoofd en bovenlichaam zijn weggeslagen door een groot stuk puin.

De man had volgens archeologen bijzonder veel pech op de beruchte dag dat Pompeï in 79 werd getroffen door een uitbarsting van de Vesuvius. Ze concluderen dat de man de eerste fase van de uitbarsting had overleefd. Toen hij later op zoek was naar een veiligere plek om de ramp af te wachten, sloeg het noodlot echter toe. Terwijl hij over de inmiddels dikke aslaag heen klauterde, werd hij geraakt door enorm stuk steen dat hem vol op het bovenlichaam en in het gezicht trof.

Volgens het eerste onderzoek naar het lichaam gaat het om een man van ongeveer halverwege de dertig. De man had bovendien een zware blessure aan zijn been, die hem belette snel weg te komen voor het geweld van de uitbarsting. Zijn lichaam lag ongeveer ter hoogte van de eerste verdieping van een nabijgelegen gebouw, waaruit de archeologen opmaken dat hij nog geleefd moet hebben op het moment van de eerste uitbarsting. Het hoofd en het bovenlijf van de pechvogel hebben de archeologen nog niet kunnen vinden, wat hun theorie zou bevestigen dat de steen het hoofd en mogelijk het bovenlijf van het slachtoffer een aanzienlijk eind zou hebben weggeslagen.

De ontdekking is vergelijkbaar met een eerdere soortgelijke vondst, waarbij ook een slachtoffer met verwondingen aan de benen werd gevonden. Naast het feit dat deze vondsten erg bijzonder zijn, zijn ze ook zeer waardevol. Archeologen zijn nu in staat de twee slachtoffers beter met elkaar te vergelijken met betere onderzoekstechnieken. Nieuwe technologie biedt de archeologen ook inzicht in hoe de inwoners van Pompeï hebben geprobeerd de stad te ontvluchten.

De traag vloeiende lava van de vulkaan was voor de meeste inwoners van Pompeï niet de dodelijke factor, wel de dikke aswolk met brokstukken die de vulkaan uitstootte, maar vooral de superhete pyroclastische wolk die de Vesuvius uitbraakte en waarbij de slachtoffers als het ware levend werden ontvleesd. Vooral in Herculaneum, waar vele mensen naartoe waren gevlucht, vielen naar schatting 10.000 doden door de hete gaswolk. Niet alleen Pompeï en Herculaneum kregen ermee te maken, maar ook omliggende stadjes zoals Stabiae en Oplontis werden bedolven.

De vondst werd in Pompeï gebeurde op het kruispunt van de Vicolo delle Nozze d’Argento en de onlangs opgegraven Vicolo dei Balconi. Die liggen in het gebied Regio V in de verwoeste stad. Daar vinden in het kader van het Great Pompeii Project nieuwe opgravingen plaats. Die richten zich vooral op het gebied tussen het Huis van de Zilveren Bruiloft en het Huis van Marcus Lucretius Fronto.

Parco archeologico di Pompeï

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.