Zoals bekend opende dit voorjaar in Rome voor het eerst in vele jaren het Mausoleum van Augustus opnieuw voor publiek bezoek. De werkzaamheden in en rond het ronde graf van de eerste keizer van Rome zijn echter nog lang niet voltooid. Het stadsbestuur en de Fondazione TIM hebben zopas het akkoord voor de verdere afwerking van het mausoleum en de omgeving officieel bekrachtigd.
Het Mausoleum van Augustus is sinds 1 maart weer toegankelijk voor het publiek, nadat het in 2007 werd gesloten voor de start van een archeologisch onderzoek dat voorafging aan een groot en, zo zou blijken, langdurig herstel- en restauratieproject.
De restauratie van het al vele jaren verwaarloosde mausoleum zou uiteindelijk inderdaad vele jaren aanslepen. De verschillende voorbereidende studies bleven elkaar opvolgen en de start van de werkzaamheden werd steeds opnieuw uitgesteld.
Het hele project had al in 2014 (naar aanleiding van de 2000ste verjaardag van het overlijden van keizer Augustus) moeten voltooid zijn, maar toen moesten de werkzaamheden nog beginnen. Uiteindelijk werd de restauratie in mei 2017, na heel wat problemen en financiële perikelen, toch in gang gezet.
Nu de eerste fase van de restauratie is uitgevoerd (kostprijs 4.275.000 euro (waarvan 2 miljoen werd betaald door het Ministerie van Cultuur en 2.275.000 euro door de stad Rome) is inmiddels de volgende fase van de werkzaamheden reeds gestart. Die omvatten de verdere voltooiing van de museumroute en de herontwikkeling van Piazza Augusto Imperatore.
De Fondazione Telecom Italia Mobile (TIM) stelde bovenop het restauratiebedrag nog eens 6,5 miljoen euro ter beschikking. Dankzij de inbreng van die forse som werd de Fondazione TIM de bevoorrechte partner voor de verdere praktische uitbouw en exploitatie van het complex. Die werkzaamheden zijn nu aan de gang.
Het telecombedrijf gooit er heel wat technologie tegenaan en zal onder meer uitpakken met augmented reality, multimedia, 3D-reconstructies en andere digitale snufjes om de geschiedenis van het mausoleum te tonen aan het publiek dat als het ware een virtuele tijdreis doorheen de geschiedenis van het monument kan maken. Ook het museumtraject in het monument wordt nog uitgebreid.
Voorts wordt werk gemaakt van de omgevingsaanleg. De plannen daarvoor werden getekend door architect Francesco Cellini, die met zijn team reeds in 2006 de internationale ontwerpwedstrijd had gewonnen die de stad Rome, toen nog geleid door burgemeester Walter Veltroni, had gelanceerd.
In juni werd tijdens werken op het plein een cippus uit de tijd van keizer Claudius ontdekt. Op Piazza Augusto Imperatore werden ook reeds de busterminals verplaatst en zullen heel wat parkeerplaatsen worden geschrapt om bezoekers beter te laten genieten van het plein.
Dat plein heeft er eigenlijk nooit als dusdanig uitgezien en dat gaat in de toekomst veranderen. Romeinen zijn nooit enthousiast over het schrappen van parkeerplaatsen, maar het stadsbestuur omschrijft de ingreep als ‘het optimaliseren van de bruikbaarheid van het gebied’.
Vanaf de zijde van de Via dei Pontefici komt een belvederetrap die de bezoekers naar de top voert. Aan de kant van de Via Tomacelli biedt een koffiebar uitzicht op het monument.
Het Mausoleum van Augustus is vandaag nog steeds het grootste cirkelvormige grafmonument uit de oudheid, groter zelfs dan de oorspronkelijke graftombe van keizer Hadrianus, de huidige Engelenburcht of het Castel Sant’Angelo.
Vanaf 32 v. Chr. liet Octavianus, de latere keizer Augustus, op het noordelijke Marsveld, toen nog een enorme open vlakte tussen de Tiber en de Via Flaminia, een familiegraf bouwen.
Het mausoleum werd in 28 v. Chr. ingehuldigd, Augustus was toen pas 34 jaar. De officiële naam van het complex was tumulus Juliorum, de tumulus of graftombe van de Juliërs.
Een ticketje voor het mausoleum moet je vooraf online reserveren en dat is niet gemakkelijk omdat de toegangskaartjes met tussentijden van twee maanden ter beschikking komen en doorgaans zeer snel zijn uitverkocht. Tot eind dit jaar blijft de toegang tot het mausoleum gratis voor inwoners van Rome.
Vlak tegenover het mausoleum bouwt de juweliersgroep Bulgari momenteel een vijfsterrenhotel. Dat moet in 2022 de deuren openen. Gasten kijken dan vanuit hun kamer uit op één van de best bewaarde monumenten uit de oudheid.
Geef een reactie